2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tesla megjósolta az okostelefonokat

2010. május 5. 10:09 The Daily Telegraph

Nikola Tesla már száz évvel ezelőtt megjósolta az okostelefonok általános használatát - véli egy amerikai magazin szerkesztője.

A hordozható, üzenetek továbbítására is alkalmas eszközt Nikola Tesla a Popular Mechanics című magazin egyik 1909-es számában jósolta meg. A feltaláló ezeket a készülékeket vezeték nélküli elektromos energiával táplálta volna, és szerinte ezen a módon könnyedén küldhetünk vezeték nélküli üzeneteket a világ minden pontjára. Szerinte ezen eszköz használata annyira egyszerű lesz, hogy egy napon mindenki ilyesmit fog használni.

1901-ben Nikola Tesla ugyanis egy olyan globális kommunikációs rendszeren kezdett dolgozni, amelynek keretében világszerte magas tornyokat építettek volna, és azok nem csak híreket, tőzsdejelentéseket vagy képeket sugároztak volna, hanem a mindenki számára ingyenes elektromosságot is. Ez volt a feltaláló legnagyobb és egyben legvakmerőbb projektje: az első, több mint 18 emelet magas tornyot 1903-ban Long Islanden emelték. A projekt később csúfos kudarcba fulladt, ahogy a halálsugarat sem sikerült megalkotni.

A különleges cikket egy pár nappal ezelőtt rendezett konferencián az újság egyik szerkesztője, Seth Porges mutatta be. Az újság egyébként első, 1902 januárjában megjelent száma óta próbál teret adni az aktuális jövőképek felvázolásának. Más grandiózus találmányok azonban - eddig - nem valósultak meg, így nem láthatunk sem egyszemélyes helikoptereket, sem repülő autókat, sem pedig hatalmas épületek tetején berendezett reptereket, és a sütőt sem használja senki sem hajszárítóként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár