2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív csillagászati múzeum Tatán

2010. április 28. 12:23 MTI

Interaktív csillagászati múzeummá és észlelőközponttá alakítja a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete a tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót.

A fejlesztés után akár nappal és felhős időben is szerezhetnek csillagászati élményeket az ide látogatók, a fejlesztésekre a TIT közel ötmillió forintot nyert a Norvég Civil Alaptól - mondta el Kovaliczky István, a szervezet elnöke.

Az épület földszintjén Posztoczky Károly amatőrcsillagász 1900-as évekből származó műszereivel berendezik a névadó dolgozószobáját. Más múzeumokkal ellentétben itt nem tilos, hanem ajánlott lesz, hogy a látogatók kézbe vegyék a kiállított tárgyakat és csillagászati méréseket végezzenek. Borult időben a kupola belsejére lézerrel műcsillagokat vetítenek, így szintén végezhetők mérések.

Megerősítik a főtávcső tartószerkezetét, mely így több látogató esetén is remegésmentes képet ad és a TIT beszerzett egy hidrogén-alfa szűrőt, mellyel könnyen megfigyelhetők a napfoltok és kitörések. Ilyen műszerekkel eddig csak Baján és az MTA debreceni obszervatóriumában találkozhatott a közönség.

Posztoczky Károly eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épület 1950-ben telekkönyvi tévedés miatt a Környei Állami Gazdaság tulajdonába került, lerombolták és elhordták építőanyagnak. A műszereket, könyveket és fényképeket halála után a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán csillagvizsgálót építettek, melyet 1973-ban nyitottak meg.

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart az érdeklődőknek, melyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár