2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Születésnapját ünnepli Róma

2010. április 21. 09:38 MTI

Róma városa alapításának 2763. évét ünnepli április 21-én. A legenda szerint az ikerpár Romulus és Remus i.e. 753-ben ezen a napon alapította Rómát.

Az ünneplés központi napján, április 21-én délelőtt, az Augustus császár emelte Ara Pacis-béke oltára nemzetközi konferenciát lát vendégül, amelynek célja a Méltóságért, Megbocsátásért és a Megbékélésért alapított Tanács munkájának elindítása. Az olasz államfő, a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium védnökségével útjára indított Tanács a nemzetközi békét és párbeszédet kívánja elősegíteni. Az első lépés az izraeli és a palesztin elnök közötti római kézszorítás lett volna, de Mahmúd Abbász lemondta a Simon Peresszel való találkozót.

A születésnapon a római régészeti ásatásokon az általános iskolások tartanak idegenvezetést. A római ügyvédek szövetségének önkéntesei a Marcellus-színházat és környék ókori műemlékeit tisztítják meg a szeméttől. A Circus Maximusban a római hagyományőrző csoport idézi fel a Horatiusok és Curiatiusok harcát. "Mi igazi rómaiak vagyunk! Semmi közünk a Colosseumnál turistalátványosságként magukat tornacipőben mutogató gladiátorokhoz" - mondta büszkén a Római Történelmi Csoport legionáriusa, Cesare, aki nevében is igazi római.

Este, 22 órakor kezdődik a Piazza del Popolo téren a RoMagnificat-előadás a város nagyságának ünneplésére. Az óriásvásznakon a főváros nagy színészei, Anna Magnani, Alberto Sordi kelnek életre. Éjfél előtt "Fénytánc" címmel ünnepi tűzijáték, témája az olasz kertek híres szökőkútjai. Róma egén megjelenik az olimpiai ötkarika is: a városnak a 2020-as olimpia megrendezésére való jelölését reklámozza.

Az Urbs 2763. születésnapja alkalmából rendezett - rendkívül, mert egyhetes - programsorozatot az ókori Róma hagyományait őrző csoport nemzetközi felvonulása nyitotta meg. A jelenlegi jobbközép polgármester, Gianni Alemanno választási ígérete volt a tradíció korábban elhanyagolt életre keltése.

Legionáriusok, a császári testőrség pretoriánusai, a diadalmenet élén haladó babérkoszorús hadvezérek, caesarok, tógás szenátorok, rabszolgák vállára emelt ágyon vitt matronák, fehér ruhában táncoló és rózsaszirmokat hullató Vesta-szűzek, oroszlánbőrbe bújt gladiátorok, láncra vert barbárok vonultak végig a Circus Maximus mezejétől a Capitolium-dombja alatt, végig a Forum Romanum mellett, egészen a Colosseumig.

A katonai parádén ott voltak a XII. Legio Gemina legionáriusai, a zászlaján villámot lobogtató XII. Legio Fulminata, a Kolozsvárról érkezett és a nevében a dák föld örökkévalóságát hirdető Terra Dacia Aeterna légió, a csehországi Plzenből az V. Cohors Praetoria. Csak a magyar Collegium Gladiatorum gladiátorjai hiányoztak Róma születésnapi ünnepléséről. Az eredetitől kizárólag létszámában különböző, viseletében teljesen korhű ókori római sereg vonult végig Itália fővárosán - dobpergés, kürtszó és latinul kiáltott vezényszavak közepette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár