2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Tutanhamon kincse lett 2009 legjobb kiállítása

2010. március 8. 12:25 MTI

A Tutanhamon kincse című budapesti tárlatot választották 2009 legjobb kiállításának az Antropos kulturális netmagazin szavazásán.

Az internetes voksoláson 16 ezren vettek részt. A megmérettetésben olyan tárlatok szerepeltek, mint a Szépművészeti Múzeum Alfons Mucha: A nő dicsérete és a Botticellitől Tizianóig című tárlata. Az előbbit a szecesszió cseh mesterének legszebb plakátjaiból, festményeiből, rajzaiból és fényképeiből állították össze a kurátorok, a másik 80 reneszánsz művész 130 festményét mutatta be, amelyeket a világ félszáznál több múzeumából kölcsönöztek. A kiállított művek között volt a művészettörténet egyik leghíresebb és legértékesebb alkotása, Leonardo da Vinci Hermelines hölgye.

A jelöltek között szerepelt a szegedi Andy Warhol-kiállítás, amelynek anyaga keresztmetszetet adott a művész munkásságáról, egyaránt bemutatva a hatvanas években készült képeit és a nyolcvanas évekből származó alkotásait. A látogatók egyebek közt találkozhattak a pop-art legismertebb képviselőjének Marilyn Monroe-sorozatával és Mao Ce Tung-portréival is.

Rész vett a szavazáson a Ludwig Múzeum három rendezvénye - az Anton Corbijn retrospektív kiállítás, valamint a Robert Capa- és a Simon Starling-tárlat is. Voksolni lehetett az Ember - Egy pápa arcai és Szemét Világ kiállításra (VAM Design Center), és a jelöltek között volt a Műcsarnok BBS 50 jubileumi tárlata, Benedek Barna: New Wave (Mono Kortárs Képzőművészeti Galéria), valamint a Write4Gold is (Metro 4 építkezési terület).

A budapesti Tutanhamon-kiállítás az ősi Egyiptom titokzatos világába történő időutazásra invitálja a látogatókat, akik abban a formában láthatják a tárgyakat, ahogyan Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél pillanthatta meg 1922. november 4-én a fáraó fantasztikus kincseit. A 2500 négyzetméteres tárlat neves egyiptológusok ellenőrzésével készített hiteles múzeumi másolatokat (replikákat) vonultat fel. A látogatók előtt egymás után nyílnak meg a sírkamrák, pontosan azt a látványt nyújtva, amely a felfedezők szeme elé tárult annak idején. Ám mielőtt a látogatók a sírkamrába lépnének, multimédiás eszközök segítségével megismerik Howard Carter életét és Tutanhamon történetét.

A tárlat második része teljes pompájukban mutatja be a legfontosabb leleteket. Kincsekkel teli dobozok és ládák láthatók, megtekinthető a sír mélyén álló kvarcit szarkofág másolata, a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított szentélyek replikái. Eredeti fényükben tündökölnek a szentélyszekrényekben elrejtett aranyozott istenségfigurák. A tárlat felvonultatja Tutanhamon ékszereit, harci szekerét, és híres aranymaszkjának tökéletes másolatát.

A kiállítás április 25-ig tekinthető meg a VAM Design Centerben (VI. Király u. 26.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár