2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Körpanorámás bolyongás a gödöllői kastélyban

2010. március 3. 09:10

Különleges fotórekonstrukció készült nemrég a gödöllői kastély jelenleg is felújítás alatt álló szárnyáról: a képeken az érdeklődők az épület korábban elhanyagolt részének különlegességeit is felfedezhetik.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk: több mint kétszáz jelentkező vehetett részt január 30-án a Gödöllői Királyi Kastély látogatók elől lezárt tereiben az amatőr fotózáson. A jelentkezők nagy száma miatt csaknem egész nap fogadták a jelentkezőket; 10-kor, 12-kor és 14 órakor is indult alkalmanként három csoport, hogy bejárja és megörökítse a megújulás alatt álló Rudolf- és Gizella szárnyat, a Lovardát, valamint a Muzsikus szárnyat.

A résztvevők között ott volt a 3Dtour csoportja is, akik a Múlt-kornak elmondták: "a Muzsikus szárnyban kezdtük a sétát, aminek a földszintjén található az egykori fürdő, emeletén éltek az udvari muzsikusok, innen kapta a nevét. A fürdő helyreállítását később tervezik, maga a medence életveszélyes. A medencét tartalmazó terem falán 19. századi alakos festés megkopott töredékei láthatók, illetve egy kagyló motívum az egyik ablak felett (ezeket a virtuális sétában felugró képeken szerepeltettük). A fürdő 2. helységében festésnyomot nem láttunk.



Innen a lovardába és az istállókhoz mentünk. A lovarda meglehetősen jó állapotban van, a színházteremhez csatlakozó falán kibontott barokk-kori részletek láthatók, a vele szemben levő fal fülkéjében barokk szobortöredék. A lovardából a kastélyba vezető folyosó ma is meg van, de egy vasajtó zárja le. Az istállók állapota nem javult az elmúlt évek során, a vörösmárvány itatókat a szovjet katonák lefestették, az egyik visszaemlékező szerint azt sem tudták, hogy ezek márványból vannak".


Ezután kezdődött a kastély azon részének, a Rudolf-Gizella szárnynak a megtekintése, melyet tavaszra helyreállítanak. A külső homlokzatok teljesen elkészültek, újjáépítették a fából levő Erzsébet-verandát, amelyet eredeti rajzok alapján rekonstruáltak, a méreteket a rajzok alapján határozták meg, mert a veranda valamikor még a világháborúk között megsemmisült. Itt kerül elhelyezésre tavasszal a kávézó, míg az új szárnyban kiállítóterek és irodák lesznek.

A fölszinten pár helységben növénymotívumos díszítőfestés látható, az emeleten még akkor is dolgoztak a restaurátorok, hogy a tavaszi határidőt tartani tudják. Az emeleti freskókon mind emberalakok, mind növénymotívumok és allegorikus részletek is láthatók, meglehetősen sérült formában. Az egyik kályha helyén levő nyílásban graffitik tűnnek elő, a sarokszobában (mely a virtuális sétában panorámaképpel nem szerepel) mind barokk, mind klasszicista díszítőfestés megmaradt, és ezeket együtt mutatják majd be, a szoba egyik fele az egyik, a másik fele a másik korszak stílusát jeleníti majd meg. A legfelső szinten levő helységekben az ablakok fölött látható még az eredeti tapéta maradványa, ezeket nem biztos, hogy meg tudják hagyni.

A gödöllői panorámakép

Még több részlet a 3D Virtuális Séta oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár