2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Atomfegyver-temetőnek használták az oroszok a Balti-tengert

2010. február 4. 14:02 MTI

Oroszország leselejtezett radioaktív és vegyi fegyvereket süllyesztett el titokban a Balti-tengerben a 90-es évek közepén; a svéd kormány néhány éve tudomást szerzett erről, de eltussolta az ügyet - jelentette az SVT svéd tv-állomás.

Moszkva a Szovjetunió összeomlása után, 1991 és 1994 között a felszámolásra ítélt lettországi (karostai) haditengerészeti támaszpont kimustrált nukleáris és vegyi fegyvereivel szennyezte a balti államok és Svédország között elterülő Balti-tenger vizeit - hangzott el a tv tényfeltáró műsorában.

A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó sajtójelentés szerint az oroszok Gotland szigetétől keletre, Svédország kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó vizeken süllyesztették el a fegyvereket. Az akciókra minden esetben az éjszakai órákban került sor.

A sajtóértesülés szerint a svéd kormány már 1999 végén, 2000 elején tudomást szerzett az esetről. Úgy ítélte meg azonban, hogy túl sokba kerülne a különösen veszélyes anyagok felkutatása és kiemelése, ezért szőnyeg alá söpörte az ügyet. A hatóságok még arra sem vették a fáradságot, hogy pontosan körülhatárolják az érintett tengerrészeket.

Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag "nagyon felizgatta magát" az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár