2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakerült az ellopott felirat az auschwitzi múzeumba

2010. január 22. 08:31 MTI

Visszakerült csütörtökön az auschwitzi (Oswiecim) múzeumba az egykori náci haláltábor bejáratának eredeti felirata, amelyet lengyel bűnözők december 18-án loptak el, s amelyet három nappal később a lengyel rendőrség megtalált.

A ma múzeumként működő dél-lengyelországi, auschwitz-birkenaui munka- és megsemmisítő tábor egykori foglyai által készített, Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű feliratot először a bűnügyi rendőrség szakértői, majd pedig restaurátorok vizsgálták meg.

Rögvest a lopás után az eltűnt táblát egy másolattal pótolták. Mint Józef Mensfelt, a múzeum szóvivője elmondta, a feliratot alaposan restaurálni kell, ami hónapokig eltarthat. Egyelőre nincs döntés arról, hogy visszakerül-e eredeti helyére, vagy a kiállítási tárgyak között lesz megtekinthető. A tábor felszabadulásának 65. évfordulóján rendezendő ünnepségeken, január 27-én mindenesetre még biztosan a másolatot láthatják a látogatók.

A csaknem 5 méter hosszú, 30 kilogramm súlyú, kovácsoltvasból készült feliratot a tolvajok három darabra vágták. Így találta meg később a rendőrség egy észak-lengyelországi rejtekhelyen. A tetteseket - öt lengyel bűnözőt - elfogták, s ők be is vallották a lopást. Kiderült, hogy a lopás egy svéd gyűjtő megrendelésére történt, aki ellen a krakkói ügyészség még ezen a héten nemzetközi elfogatóparancsot készül kiadni.

Az Arbeit macht frei felirat, amelyet számos német koncentrációs tábor bejáratánál elhelyeztek, az emberek millióit meggyilkoló nácik szörnytetteinek cinikus jelképe. Auschwitzban és a szomszédos birkenaui (Brzezinka) megsemmisítő táborban a nemzetiszocialisták legkevesebb 1,1 millió embert - túlnyomórészt egész Európából oda deportált zsidókat - öltek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár