2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem tudnak repülni a képzőművészet angyalai

2009. december 23. 09:44 The Daily Telegraph

Újabb furcsa elmélettel sokkolnak a brit kutatók: egyikük szerint a képzőművészeti ábrázolások szárnyas lényei a valóságban nem lennének képesek repülni.

Roger Wotton biológus professzornak, a University College London kutatójának az intézmény Opticon című lapjában megjelent Angels, Putti, Dragons and Fairies: Believing the Impossible című tanulmánya szerint a művészet mitológiai teremtményei jelen formájukban, azaz emberi karokkal, és a madarakhoz hasonló szárnyakkal képtelenek lennének a repülésre. Szerinte a festményeken látható angyalok és kerubok nem hogy a levegőben küzdeni, de repülni sem lennének képesek - legfeljebb olyan erős szélben, amely szárnyak nélkül is a magasba emelné őket.

Szerinte a repülésre azért sem kerülhetne sor, mert az angyalokon sehol sem látni a szárnyak mozgatásához szükséges izomzatot. Ennek vizsgálatához az ábrázolásokat madarak, és szárnyas rovarok, így például a szitakötő testfelépítésével hasonlították össze. Ennek során fedezték fel, hogy egyedül Giotto angyalai lennének képesek repülni, de ez is csak siklórepülés lenne, és felszállni ők sem lennének képesek.

A világ legfontosabb vallási festményei és építészeti emlékei tele vannak angyalokkal, kerubokkal és puttókkal, amelyek Isten és az emberek között töltik be az eget. A beléjük vetett hit még ma is olyan erős, hogy egy nemrég elvégzett közvélemény-kutatás során kiderül, hogy az amerikaiak 68 százaléka hisz a hasonló szárnyas lényekben, és az angyalok és démonok között vívott epikus küzdelemben.

Wotton szerint az angyalokban azért is könnyű hinni, mert míg emberi külsejük a sebezhetőséget, szárnyaik az emberfeletti erőt és hatalmat szimbolizálják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár