2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkosszolgálatok mozija Berlinben

2009. november 24. 18:51 MTI

Titkosszolgálatok mozija címmel sorozatot indított a Német Történeti Múzeum mozija november 24. és december 17. között a keletnémet, a csehszlovák és a magyar titkosszolgálatok 1989 előtti filmes tevékenységéről.

A múzeum Zeughauskino nevű vetítőjében 53 filmet mutatnak be, van közöttük 8 perces oktató- és 100 perces propagandafilm, s valamennyi vetítést az adott ország történész szakértője vezeti be. A képsorok fölidézik, hogyan zajlott a polgárok megfigyelése, hogyan próbálták őket manipulálni a fikció és a dokumentumok segítségével.

A berlini Collegium Hungaricum (CHB) a Német egység a Balatonnál című intermediális kutatási és kiállítási projektjét kíséri a magyar titkosszolgálatok munkáját bemutató filmes sorozat, amely a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával együttműködésben jött létre. A történeti múzeum vetítéseihez csatlakozott a berlini Szlovák Intézet és a Stasi-aktákért felelős német hatóság is.

Az első vetítési napon A titkosszolgálatok nemzetközi összehasonlítása címen a keletnémet, a csehszlovák és a magyar ügynökségek munkáját vetik egybe a filmek segítségével. A magyarok a Titkos őrizetbevétel című oktatófilmet vetítik le. A Zeughauskinoban december 8-án este a magyar titkosszolgálatok öt oktatófilmjét: Titokvédelem, Diplomata, Titkos őrizetbevétel, Titkos házkutatás és a Röpcédulák címűt láthatják az érdeklődők. A filmeket Tamási Miklós, a Nyílt Társadalom Archívum és Kutatóközpont (OSA) munkatársa vezeti föl.

A berlini Német Történeti Múzeumban egyidejűleg nagy kiállítás is látható Művészet és a hidegháború - a német pozíció 1945-1989 (Kunst und Kalter Krig - Deutsche Positionen 1945-1989) címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár