2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katonaként is magyar

2009. november 20. 08:15

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban került sor Dr. Ács Tibor "Katonaként is magyar- Széchenyi István katonaélete és hadügyi reformeszméi" című könyvének bemutatójára; a szerző elsőként próbálja meg összefoglalni a legnagyobb magyar katonai- és katonapolitikai tevékenységét.

„Mi minden akar Széchenyi István gróf lenni? Híres katona akar lenni, minden rendjellel kitüntetve, s minden hírlap révén nevezetes”. Ezeket a sorokat önkéntes katonaként való jelentkezésének tizenkettedik évfordulóján írta a harmincadik életévéhez közeledő gróf a naplójába, amikor még arról álmodozott, hogy „mint generális” fogja befejezni az életét.

Rendkívüli életútja azonban másként alakult és a legnagyobb magyarként Széchenyi István közel két évszázada áll az egymást követő nemzedékek figyelmének középpontjában. "Ám a Széchenyi-kép nem lehet teljes, ha nem mutatjuk be gazdag életművének szerves részét képező, eszmevilágának fontos elemét alkotó nézeteit a honvédelemről, az ország védelemről és a hadügy szükséges reformjáról. Alakjának korszerű ábrázolása is elképzelhetetlen, ha életútjából nem tárjuk fel és nem mutatjuk be legendák nélküli, tizenhét és fél éves korától harmincnégy éves koráig tartó katonaéletének históriáját" - áll a múzeum közleményében.

A fiatal Széchenyiben a ragyogó karrierbe vetett hitet csak fokozta tiszti pályafutása első időszakának alakulása. 1809. áprilisától 1815. decemberéig a magyar nemesi felkelés vezérkarában, a 7. huszárezredben és az 1. ulánusezredben főhadnagyként, Schwarzenberg tábornagy, főparancsnok parancsőrtisztjeként, az 5. huszárezredben első lovasszázad századparancsnokaként szolgált. Részt vett az 1813, 1814 és 1815 évi hadjáratban. Személyes bátorságával határozottságával, parancsnoki képességeivel és kezdeményezéseivel futárküldetéseivel és haditetteivel kitűnt a győri, a drezdai, a nollendorfi a liebertwolkjeitzi, a wachaui, a lipcsei csatában és más harcokban. Többször megsebesült.

Katonai érdemiért kitüntették az orosz Szent Vladimír-rend IV. osztályának lovagkeresztjével, a szardíniai Szent Móric- és Lázár-rend lovagkeresztjével, a nápolyi Szent Ferdinánd-rend lovagkeresztjével és az osztrák Hadseregkereszttel.

Ács Tibor: Katonaként is magyar. Zrínyi Kiadó, Bp., 2009. 240 o.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár