2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyarok kétharmada szerint kudarc volt a rendszerváltás

2009. november 17. 14:15 MTI

A magyarok kétharmada kudarcként értékeli a rendszerváltást; hatvan százalékuk szerint az embereknek ma több nehézséggel kell megküzdeniük, mint 1989 előtt - áll abban a felmérésben, amelynek eredményeit ma mutatták be Budapesten.

A prágai PASOS (Policy Association for an Open Society) intézet partnerei, köztük a Közép-Európai Egyetem Közpolitikai Tanulmányok Intézete által még októberben készítettek felmérés szerint a visegrádi négyek közül egyedül a magyarok értékelik negatívan a demokratikus átmenet "vívmányait". Ezzel szemben tízből hét cseh, hat lengyel és a szlovákok több mint fele kedvezőbbnek látja a feltételeket az 1989 előttinél - mondta Medve-Bálint Gergő, a felmérés egyik készítője.

A kutatást ezer ember megkérdezésével készítették; megállapításai szerint sok magyar embernek a demokrácia fogalma is zavaros. Ennek kiváltó okai lehetnek azok az összetett gazdasági és politikai folyamatok, amelyek a demokratikus rendszer iránti általános bizalmatlanságot idézték elő - tette hozzá a kutató.

Magyarországon inkább a materiális javakon keresztül értelmezik a demokráciát és a rendszerváltást, vagyis inkább a pénz, az anyagi javak számítanak, és ez "nagyon beszűkíti a demokrácia értelmezését" - mondta Medve-Bálint Gergő. Elmondta: a válaszadók pártpreferenciája szerint a legkiábrándultabb rétegek a szélsőséges pártok szavazói közül kerülnek ki, utánuk következnek az MSZP, majd a Fidesz szavazói.

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy a visegrádi országok külföldön kifejtett "demokráciaterjesztő" tevékenységéhez miként viszonyul a közvélemény. Ezzel kapcsolatban az derült ki: a csehek, a lengyelek és a szlovákok többsége egyetért azzal, hogy kormányaik szerepet vállaljanak más országok demokratikus átalakulásának segítésében, míg a magyarok többsége ellenzi ezt, ami valószínűleg a demokrácia negatív megítélése miatt van így.

Magyarországon a demokratikus rendszerrel szembeni nagyfokú elégedetlenség egyfelől a gazdasági tényezőkre, másfelől a politikai elittel szembeni bizalmatlanságra vezethető vissza - állapította meg a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár