2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megépülhet végre a nőtörténet amerikai múzeuma

2009. október 21. 12:20

Bár az amerikai képviselőház közel tíz évnyi vívódás után megszavazta a washingtoni Nemzeti Nőtörténeti Múzeum létrehozását, egyesek szerint inkább máshol kéne helyet keresni neki, hiszen a National Mall mentén már jelenleg is túl sok hasonló intézmény működik.

A múzeum tervezése már 1996-ban megkezdődött, és a Szenátus 2003-ban és 2005-ben már zöld utat adott a projektnek, ám a Képviselőház akkor még nemet mondott minderre. A mostani döntés után azonban magánfinanszírozásból elkészülhet az a nonprofit múzeum, ahol az amerikai nők történelemre gyakorolt társadalmi és kulturális szerepét mutatják majd be. A beruházóknak a törvény szerint három évük lesz a múzeum helyének megvásárlására, míg további öt a munkáltok megkezdésére.

A múzeum honlapja szerint az építkezések, és az első két év üzemeltetési költsége összesen 250-350 millió dollárba kerül majd, aminek előteremtése az intézményt vezető Joan Bradley Wages legfőbb feladata lehet majd.

A múzeum honlapján egyébként már több virtuális kiállítás is látható, amelyek a női vívmányokra hívják fel a figyelmet. A szerkesztők szerint „ez egy egész más amerikai történelem, mint amit a férfiak mesélnek el”. Az oldalon arról is olvashatunk, hogy az amerikai nemzeti parkok, vagy történelmi emlékhelyek nagyon kevés helyen emlékeznek meg a nőkről: a 2400 örökségi helyszín alig 5 százaléka emlékezik erre, ahogy az iskolákban használt tankönyvekben is alig 3 százalékot szentelnek a nők szerepének. Ennek ismeretében már nem lep meg senkit, hogy Washingtonban a Capitolium épületében például a 210 szoborból csak kilenc ábrázol nőt.

Nem ez az egyetlen tervezett múzeum Washingtonban: hamarosan elkészülhet az Afrikai Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeuma, illetve az Amerikai Spanyolajkúak Nemzeti Múzeuma is, amelynek megvalósíthatóságát jelenleg egy kongresszusi bizottság vizsgálja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár