2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrongáltak egy izraeli világörökség-helyszínt

2009. október 7. 07:42 MTI

Őrizetbe vett az izraeli rendőrség két férfit, akiket az UNESCO világörökségi listáján szereplő Avdatban, az ókori sivatagi városban végzett pusztítással gyanúsítanak.

A vandálok, akik az éj leple alatt bármikor bejuthattak a helyszínre, hiszen a nabateusok városa nincs körbekerítve, fekete és sárga graffitikkel csúfították el a műemlékeket, antik kőoszlopokat döntöttek le, s leromboltak egy 1700 éves oltárt. A pusztítás a szakemberek szerint helyrehozhatatlan, a romvárosban okozott kárt 2,4 millió dollárra (435 millió forintra) becsülik.

Szalit Philipson rendőrségi szóvivő keddi közlése szerint a két őrizetbe vett személy helyi beduin. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a vandalizmus megtorlás volt-e egy közelben lévő beduin házért, amelyet az izraeli hatóságok vasárnap romboltattak le.

A nabateusok az ókori Arábiában élt nép, amely az i.e. 6. században vándorolt a Földközi-tenger partján fekvő északi sivatagos területek felé. Később felhagytak a nomád életformával, az i.e. 200 körül alapított, hellenisztikus kultúrájú államuk az i.e. 1. és az i.sz. 1. században virágzott. Szállásterületük Szíria és Arábia határán, a Negev-sivatagban, illetve az Eufrátesztől a Vörös-tengerig terjedt. Királyságuk központja Petra sziklaváros volt a mai Jordánia, a korábbi Edóm területén. Az i.sz. 2. században kerültek a nabateusok római fennhatóság alá.

Avdat az ókori tömjénút mentén fekvő települések közül a második legfontosabb város volt Petra után. Az i.e. 1. században alapították, s az i.sz. 7. század elején pusztult el egy földrengés következtében. Lakói elhagyták, s Avdat sohasem épült újjá. Izrael mai területén Avdattal együtt négy nabateus város található. Mind a négy szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár