2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínába kalauzol a belga fesztivál

2009. október 6. 20:24 MTI

A régi és a mai Kínának szentelt kiállítások, zenei és táncprogramok, előadások láthatók az idén Belgium legnagyobb kulturális fesztiválján, a csütörtökön kezdődő Europalián.

A római aratási ünnep nevéről (Opalia) és a kontinensről elnevezett Europalia a kulturális élet egész területét átfogó rendezvénysorozat, kiállításoktól koncerteken, népművészeti programokon át irodalmi fellépésekig és komoly tanácskozásokig terjed, általában egyetlen országgal a középpontban. Az idei a 40. Europalia fesztivál, amely február 14-ig várja az érdeklődőket.

Az országbemutatókra épülő sorozat programozása mindig párhuzamosan zajlott az Európai Közösség, majd az unió bővítésével, és csak a legutóbbi években terjedt ki EU-n kívüli országokra is. Az fesztivál első éveiben az unió hat alapító tagállama állt a bemutató középpontjában, majd - követve az EU-bővítést - következett Nagy-Britannia, Görögország, Spanyolország, Portugália, Ausztria és más országok is. A kilencvenes években kialakult új politikai rend nyomán közép-európai országokat is meghívtak főszereplőnek, Magyarország éppen tíz évvel ezelőtt állt az Europalia középpontjában.

Unión kívüli országok közül eddig mindössze Japán, Mexikó és Oroszország mutatkozott be az Europalia keretében. 2000-ben Brüsszel, tavalyelőtt - az EU alapításának évfordulója alkalmából - a 27 tagországos teljes unió volt a téma, míg 1996-ban szokatlan módon a híres belga építész, Victor Horta munkásságának állított emléket a kiállítássorozat. Negyven év alatt a fesztiválok összesen közel 7500 eseményt foglaltak magukban, ezeket összesen 15 millió ember kereste fel.

A Kínáról szóló belgiumi kulturális sorozatot a tavalyi pekingi olimpia és a jövő évi sanghaji világkiállítás közé időzítették. Ötven kiállításból és 450 egyéb eseményből áll, ezeket 75 városban rendezik Belgiumban és a környező országokban; Rotterdamban, Amszterdamban, Luxembourgban, de még Münchenben és Párizsban is tartanak rendezvényt. A központi kiállítások és események Brüsszelben, a helyi Szépművészeti Múzeum körzetében zajlanak, néhány kiállítás már meg is nyitotta kapuit. A körzetben kínai teaházat állítottak fel, ahol folyamatosan teakóstolóval és rizsételekkel várják az érdeklődőket.

A kiállításokon az ókori és jelenkori Kína szinte valamennyi ismert látványosságát felvonultatják a porcelánoktól kezdve az óriásmaszkokon és a kertművészeten át a mai gasztronómiáig. Találkozhatnak az érdeklődők az időszámítás előtt 433-ban készített első hűtőszekrénnyel, láthatnak báb-, árny- és hagyományos színházat, koncerteket, ismerkedhetnek a kínai költészettel és cirkuszművészettel is. Bemutatkozik az agyaghadsereg és a Selyemút is.

Nemrégiben az Európai Parlament brüsszeli épületében is rendeztek egy Kína-kiállítást, mégpedig magyar szervezésben. A tárlaton a főleg Peking szépségeit és hagyományait bemutató fényképek mellett hagyományos kínai kézműves remekeket is láthattak az érdeklődők, köztük többnek (a híres kínai hajas majomnak, árnyjáték-báboknak, tojáshéjra festett képeknek, belülről festett üvegeknek) a készítését is megfigyelhették az EP-képviselők és más érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár