2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Családi tragédiák miatt éltek az utcán a Hasfelmetsző áldozatai

2009. szeptember 17. 08:44 Times Online

Hasfelmetsző Jack egyes áldozatai tisztességes életet élhettek, és tragédiák miatt kerülhettek a londoni utcákra - derül ki az egykori népszámlálási adatokból, amelyeket pár napja bárki szabadon böngészhet az interneten.

A viktoriánus kor leghírhedtebb sorozatgyilkosa legalább öt nő haláláért felelős, és pontos identitására a mai napig nem derült fény. A férfi (vagy nő) személyével kapcsolatos spekulációk azóta is tartanak, egyesek egy dél-afrikai stricit, míg mások a királyi család bukott tagját látják ezen szerepben. Az áldozatok személye egész mostanáig homályba merült, ám az egykori cenzus sokukról szolgál új információkkal: a legtöbben házasságuk szétestével váltak prostituálttá, míg voltak, akik férjükkel és gyerekükkel éltek együtt.

Az 1881-es népszámlálás adati szerint az akkor 38 éves Catherine Eddowes férjével, a solymász John Conway-jel élt együtt, míg a 40 éves Annie Chapman szüleinél lakott. Férje, John Chapman egy munka miatt Berkshire-ben élt, ahová egy évvel később neje is követte. A következő évben azonban a pár 12 éves kislánya agyhártyagyulladásban meghalt, és a szülők alkoholba fojtották bánatukat. A házasságnak 1884-ben lett vége, és Annie ekkor kényszerült az utcára, hogy eltartsa magát. A 37 éves Elizabeth Stride férjével, egy áccsal élet együtt; a Svédországból származó nőt 22 éves korában már a gothenburgi rendőrség is prostituáltként jegyezte.

A három nőt 1888-ban Kelet-Londonban ölte meg és belezte ki a gyilkos. A következő két áldozat nem szerepel a cenzusban, bár egyikük, a 43 éves Mary Ann “Polly” Nicholls az 1871-es népszámláláskor még házas asszony volt, gyerekekkel.

A Hasfelmetsző áldozatainak előéletét a 29 millió ember életének adatait közzétevő findmypast.com oldal szerkesztői bogozták ki, akik szerint ezek a cenzusok bepillantást biztosítanak a múlt egy szeletébe, ahol olyan emberek történeteit is megismerhetjük, akik élete eddig a homályba veszett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár