2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták Jeruzsálem ókori főutcáját

2009. szeptember 15. 14:41 Háárec, MTI

Jeruzsálem második templom korabeli főutcáját tárták fel a régészek: a munkálatok a Siloé tavának (eredetileg földalatti ciszterna) közelében folynak.

Már az i.e .10. században nyitott csatornával hasznosították a Gihon forrás vizét, amely a dávidi Jeruzsálem déli sarkában lévő Siloé-medencébe torkollt. Ezékiás júdeai király a várható, s i.e. 701-ben be is következő asszír támadásra készülve megerősítette Jeruzsálemet, a forrás számára pedig egy csaknem fél kilométer hosszú, kanyargós alagutat vágatott, hogy egyrészt biztosítsa a város vízellátását, másrészt pedig megnehezítse az ostromlók dolgát.

Az ásatásokat irányító Ronny Reich, a Haifai Egyetem professzora szerint a Siloé tavától vezető utat használták a zarándokok, hogy eljussanak a szentélybe. "Semmi kétség, hogy ez volt a zarándokok útvonala. A medence egyszerre emberek százainak biztosította a megtisztuláshoz szükséges vizet, s innen emelkedtek fel a Templomhegyre" - magyarázta Ronny Reich.

A 40 méteres útszakasz eredetileg 1894 és 1897 között tárták fel brit régészek, akik a munkálatok befejeztével betemették a létesítményt. Ugyanennek az útnak egy másik szakaszát a 20. század első felében tárták fel, majd temették be ismét. A lépcsőzetesen emelkedő útszakasz, amelyet egykoron nagy kőlapokkal kövezték ki, 550 méterre van a Templom-hegytől. Noha a régészek csupán 2 méter szélességben tárták fel, becslések szerint keresztirányú mérete elérhette a 8 métert is.

Mint Ronny Reich rámutatott, az útszakasz bepillantást enged a második templom korába. Ebben az időben a várost 25 ezren lakhatták, ám az ünnepek alatt a zarándokoknak köszönhetően a népesség megduplázódhatott. Az aprólékos műgonddal kifaragott nagy kőlapok a korabeli mesteremberek kiemelkedő szakmai tudásáról tanúskodnak. Az utat váltakozó szélességű lépcsőfokok szakítják meg, ez az építészeti stílus más helyszínekről is ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár