2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldották a húsvét-szigeti "óriáskalapok" rejtélyét

2009. szeptember 8. 08:38 BBC News, MTI

Megoldották a Húsvét-sziget híres szobraihoz kapcsolódó egyik rejtélyt a kutatók: kiderült, hogy a szigetlakók vulkáni salakhomokból faragták az óriási vörös "kőkalapokat".

A moainak nevezett kőszobrok vörös kalapjait a sziget polinéz lakói faragták legalább ezer évvel ezelőtt. A Manchesteri Egyetem és a London College egyetem kutatói szerint a kövek, amelyekből a kalapokat faragták egy ősi vulkánról származnak.

A tudósokat egy balta, egy út és egy régi vulkán vezette el a megoldáshoz. Colin Richards és Sue Hamilton brit kutatók elmondása szerint a több tonna súlyú kalapokat vulkanikus kőzetből faragták. Felfedezték, hogy a hatalmas köveket sűrített salakhomokból készült úton gurították le a parton álló szobrokig. Richards szerint pedig a vulkánhoz közeledve egyre nagyobb számban láthatók a kalapokat viselő szobrok.

A két tudós az elkövetkezendő öt évet a szigeten tölti majd, további rejtélyeket akarnak megoldani. Így például szeretnék megtalálni a legelső szobrot és megállapítani annak korát. Az újabb felfedezések akár újraírhatják Polinézia történetét is - jegyezte meg Richards.

A Húsvét-szigeten több száz moai áll, ezek a part menték szétszóródva őrzik a szigetet. A legtöbb szobrot a Rano Raraku kráterből bányászott sziklákból faragták, de hogy mi célból és hogyan, az egyelőre nem ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár