2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Alföldön is megismerhetik a Kossuth-kultuszt

2009. szeptember 6. 17:51

Orosházára érkezett a dombóvári Erky-Nagy Tibor tipográfus által tervezett "Szobor és ünnep született” című, Horvay Jánosnak emléket állító vándorkiállítás.

A pécsi, a körmendi, a budapesti és a nyíregyházi bemutató után szeptember 3-tól a Békés megyei település képtára ad helyet a nagyméretű, színes tablóknak és az azokat kiegészítő relikviáknak.

A Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője, dr. Kriston Vízi József által tervezett tárlaton a 135 esztendővel ezelőtt Pécsen született és 70 esztendővel később Budapesten elhunyt művészről, valamint legismertebb alkotásának - az 1927-ben az Országház előtti téren leleplezett, majd onnan negyedszázaddal később elbontott, később dombóvári szállított, az ottani Szigeterdőben 1973-ban újra felállított és azóta a helyiek által nagy becsben tartott Kossuth-szoborcsoportnak - hányattatott sorsáról összeállított anyag mellett a Tolna megyei városban élő Tilinger Sándornak az 1848/1849-es forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító műről fotózott képeit nézhetik meg az érdeklődők.

A Horvay Jánost és legismertebb szobrát bemutató kiállítással október 4-ig az orosházaiak és a környékbeliek ismerkedhetnek. A tárlatot Reznák Erzsébet történész, a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd Kardhordó Kálmán pécsi helytörténész tartott rendhagyó történelem órát a szobrász életművének jelentős állomásairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár