2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szlovén vasipar három évezrede Zalaegerszegen

2009. augusztus 10. 11:12 MTI

A szlovéniai vasipar háromezer éves történetét bemutató kiállítás nyílt Zalaegerszegen, a Magyar Olajipari Múzeumban; a tárlaton az érdeklődők régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg a vasfelhasználás módozatait és a vasból készült régi eszközöket, de a modern vasipar is bemutatkozik.

A kiállítási tárgyak között látható egy 2000 évvel ezelőtti kohászati eljárással készült, kovácsolásra előkészített, hosszúkás vasöntecs is. Az i.e. 3. századból származó fegyverek - vas dárdavég, csavart kard, vas kardlánc - egy harcos sírjából kerültek elő, a korabeli munkaeszközök - kasza, kapa, nyersvas, nyílhegy - pedig egy 5-6. századi hadiszállásról. Ugyancsak az 5. és 6. századból származik egy fejedelmi felszerelés karddal és sarkantyúval, valamint a díszkővel ékesített vas pecsétgyűrű is.

Az érdeklődők láthatnak 18. századi kovácsoltvas eszközöket, de megismerkedhetnek a ma is működő ipari, kohászati üzemekkel, hengerművekkel is. A 20-21. századi, fémből készült eszközök között védősisak, az acélfelület hőmérsékletét mutató hőmérő és a kemencéknél használt stopperóra egyaránt megtalálható.

Mint azt Tóth János múzeumigazgató elmondta, az olajipari múzeum számára azért is fontos a tárlat, mert az olaj- és a gázipar az egyik legnagyobb vasfelhasználó. Acélból készülnek az olajkutatásban használt fúrótornyok, különböző eszközök, berendezések, és a földrészeken áthaladó óriási, földgázt és kőolajat szállító csőtávvezetékek is. Az olajipari múzeum a vasipar történetének bemutatásával mintegy másfél hónapon keresztül kínál újdonságot az érdeklődőknek - jegyezte meg Tóth János, hozzátéve, hogy a kiállítást Szlovéniában már láthatta a közönség, a következő állomása pedig Ausztria lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár