2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korabronzkori falu Szigetszentmiklós közelében

2009. július 16. 16:04 Régészet Budapesten

Az M0 autóút szigetszentmiklósi szakaszán, a Budapesti Történeti Múzeum Ős-, és Népvándorlás kori Osztálya az M0-ás autópályává bővítését megelőző feltárásokat kezdett 2008 augusztusában amelyek 2009 tavaszától tovább folytatódtak és jelenleg is tartanak. A megközelítőleg 4000 négyzetméternyi területen egy nagykiterjedésű, korabronzkori falu újabb részletei láttak napvilágot.

A Duna árteréből kiemelkedő, ártéri iszappal borított foltszerűen elhelyezkedő, északk-északnyugat - dél-délkeleti tájolású teraszszigeteken a Bécsi medence és Morvaország irányából a Kárpát-medencébe érkező Harangedény kultúra Csepel csoportjának (i.e. 2500-2200 körül) több mint 600 településobjektumát sikerült feltárni.

A lelőhely egyébként az M0-ás autóút építését megelőző 1988-89-es feltárások óta ismert. A középső-, és a későrézkor-, a késő vaskori kelta időszak-, és az Árpád-kor önmagukban is jelentős leletei mellett, a Harangedény-Csepel Csoport – már akkor is uralkodónak számító emlékanyagából –, a 2008-as szezonban is sok dolgot tártak fel..

A vízparti település népessége, a tároló-, és hulladékgödrökből előkerült leletanyag alapján főként állattartással (ló, szarvasmarha, juh, kecske), növénytermesztéssel (alakor és tönkebúza), vadászattal és halászattal foglalkozhatott, de jelentős kerámiaművességük mellett, a fémmegmunkálás fortélyait is jól ismerték. Agyaggal tapasztott falú, cölöpvázas házakban éltek, melyeket a gyakori áradások miatt többször is újjáépítették. Az elmúlt évben az 1980-as években még kuriózumnak számító, ívelt oldalú, cölöpvázas háztípus 6 újabb példányát tártuk fel. A tapasztásokhoz szükséges alapanyagot nagy kiterjedésű Duna menti agyagkitermelő gödrökből nyerték. A település központjában egy kör alakú, szintén cölöpvázas építmény maradványait sikerült megfigyelnünk, amely feltehetően az egykori kultuszélet helyszíne volt.

Az autópálya bővítéssel kapcsolatos feltárások jelenleg a valószínűleg e korabronzkori faluhoz tartozó temetőben folytatódnak.

Még több kép a BTM cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár