2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Nagy Heródes ősi kőfejtőjét

2009. július 6. 21:30 MTI

Ősi kőfejtőt fedeztek fel az izraeli régészek; meggyőződésük szerint innen származtak azok a kőtömbök, amelyekből 2000 évvel ezelőtt Heródes átépíttette a Második Templomot.

Az archeológusok szerint a 100 méter mély kőfejtő egy bányahálózat része volt, ahonnét Heródes idejében a jeruzsálemi építkezéseket látták építőanyaggal. A most felfedezett kőbányában a legnagyobb kőtömbök hossza elérte a 2,7 métert, szélességük és magasságuk pedig 1,8 méter volt. A régészek meggyőződése szerint a kőtömbök mérete arra enged következtetni, hogy a Második Templom kiegészítésére szánták.

A kéthetes leletmentő feltárás során, amelyet egy lakóház építése előtt folytattak, cserépedényeket, pénzérméket találtak, valamint olyan szerszámokat, amelyeket a kőfejtőben használtak az i.e. 1. évszázadban. "Ez a nagy kőfejtő a legnagyobb építési projekthez kapcsolódott, amelyet Jeruzsálemben valaha kiviteleztek. Ez több, mint egy egyszerű felfedezés, hiszen újabb adalékkal árnyalja az ókori jeruzsálemi építkezésekről alkotott elképzeléseinket" - hangsúlyozta Aren Maeir, a Bar-Ilan Egyetem professzora.

(Nagy) Heródest (i.e. 73 - i.e. 4.) a rómaiak nevezték ki a mai Ciszjordánia egy részén fekvő Júdea királyává. Hírnevet szerzett magának nagyszabású építkezéseivel, így a Templom bővítésén kívül felépítette Caesarea kikötővárost, valamint a maszadai, a jerikói és a hérodioni palotát Betlehem közelében.

Az első jeruzsálemi templomot, amelyet Salamon király építtetett, s ahol a frigyládát őrizték, i.e. 586-ban pusztították el, amikor a zsidókat babiloni fogságba hurcolták. A második jeruzsálemi templom építése i.e. 535-ben kezdődött meg és 515-ben avatták fel. Nagy Heródes uralkodásának 18. évében (i.e. 20-19-ben) kezdte el az akkor már több mint négyszáz esztendős Második Templom átépítését. A munka nagyságára jellemző, hogy az egészen Albinus helytartóságáig (i.sz. 62-64) folytatódott, vagyis összesen mintegy nyolcvan esztendeig tartott.

A rómaiak az építményt 70. augusztus 4-én gyújtották fel, és rombolták le, teljessé téve a 66-ban kezdődött zsidó felkeléssel való leszámolást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár