2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tévében a Szaddám-klán

2009. június 15. 14:16

2009. július 7-én, Szaddám Huszein hatalomra kerülésének harmincadik évfordulója kapcsán az HBO műsorára tűzi A Szaddám-klán című négy részes, saját gyártású minisorozatát. A döbbenetes erejű alkotásban az iraki diktátor hatalomra emelkedésének, életének és bukásának lehetünk tanúi.

Az HBO dokudrámája lenyűgöző portrét fest Szaddám Huszeinről, a diktátor családi kapcsolatairól, illetve a családi kötelékek és a politikai rendszer bámulatos összefonódásáról. A Szaddám-klán rávilágít a modern kori Irak hírhedt diktátorának kevésbé ismert történetére: Szaddám hatalomra emelkedése és csaknem 25 éves uralma a legapróbb részletekig megelevenedik. A minisorozat feltárja a diktátor hatalom iránti már-már kéjes vágyát - ennek minden véres eszközével együtt -, amihez az iraki felszabadítási hadművelet végső csapása idején, a 2003-as foglyul ejtése pillanatában is betegesen ragaszkodott.

A történelmi hűséget mindvégig szem előtt tartó, számos szakértő és bennfentes bevonásával kifogástalanul felépített film megjeleníti a brutalitás, a megtorlás és a megtévesztés titkos világát, ahol Szaddám a nap, ami körül minden és mindenki kering. A minisorozat egy lebilincselő, feszültséggel teli dráma, amely a terror pszichológiáját tanulmányozva felfedi azt az erkölcstelenséget és korrupciót, amit a korlátlan és mindenek feletti hatalom képes táplálni, és mindeközben az ebben a világban nélkülözhetetlen rugalmasság és ravaszság jelentőségét is hangsúlyozza.

"Irak történelmében és a diktátor világában a részleteket gyakran elhomályosítja a politika, a propaganda és a puszta önérdek"
- magyarázza Alex Holmes, a minisorozat társrendezője, társszerzője és egyik vezető producere. "Határozott szándékunk volt, hogy a lehető legtöbb olyan emberrel beszéljünk, akik első kézből ismerték Szaddámot, és így rakosgassuk össze részletről részletre azt a képet, amely megmutatja, milyen volt Szaddám folyton zsugorodó "belső körébe" tartozni. Beszéltünk a szövetségeseivel és az ellenfeleivel: politikusokkal, száműzöttekkel, palotája lakóival, szakácsaival, szolgáival, a Huszein-család barátaival és kormányminiszterekkel. Irakon belül és kívül is meginterjúvoltunk embereket.

Ezeket az interjúkat összeszerkesztettük a Huszein-család által hátrahagyott képekkel és felvételekkel, amelyek közül néhány pusztán propagandacélokat szolgált, de voltak kevésbé elfogult felvételek is, amiket a rezsim lerombolt palotáiból mentettek meg. Hozzáfértünk a titkolózó és megszállottan bürokratikus rezsim összeomlása után felbukkant dokumentumok egy töredékéhez. Maga a kutatási folyamat három évig tartott, egy háromtagú, arab nyelvű tudóscsapat részvételével zajlott. A munka eredményeként pedig egy egyedi és független kép alakult ki a diktátorról és hatalmi centrumáról."


Maga a történet 1979-ben kezdődik, amikor Szaddám egy véres puccs során magához ragadja az irányítást Irakban. A minisorozat részletesen bemutatja a férfi politikai ambícióinak és saját történelmi fontosságába vetett hitének hatását legbizalmasabb tanácsadóira, legközelebbi barátaira és családtagjaira - valamint magára Szaddámra. A diktátor hatalmának gyakorlásával hivalkodó palotáinak falain belül és Irak utcáin egyaránt tisztelettel és szeretettel vegyes félelmet váltott ki. A növekvő belföldi és nemzetközi nyomás dacára csaknem 25 éven át fenntartotta hatalmát, bizonyítva a túlélésre való hihetetlen képességét. Végül azonban a birodalom omladozni kezd, ura egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi közösségtől és a hozzá közelállóktól, a hatalom és a realitás feletti kontroll pedig kicsúszni látszik a kezéből.

A Szaddám-klán merőben új nézőpontból mutatja be a diktátort, annak zárt ajtók mögött zajló kapcsolatait, cselekedeteit, az eseményeket testközelből, azaz a rezsim közvetlen központjából elmesélve. És hogy Holmes várakozásai szerint a nézők mit kaphatnak a minisorozattól? "Mindenekelőtt azt szeretném, hogy a nézők azonosulni tudjanak a karakterekkel, és megértsék, hogy történetünk és Irak tragédiája ezen karakterek és a történelem erői által befolyásolt sajátos hibáik egyedülálló kombinációjának köszönhető" - magyarázza. "Számos film fog születni Irakról, és idővel számos iraki filmkészítő meséli majd el az országuk szenvedéseit Szaddám uralma idején. A Szaddám-klánnal azonban mást szeretnénk elérni. Úgy éreztük, hogy el tudunk magyarázni valamit a nézőközönségnek abból, hogy mi motiválta Szaddámot, illetve milyen volt élni és túlélni a diktátor legbelső körében."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár