2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Börtönbe viszi az érdeklődőket a levéltár

2009. június 10. 12:29 MTI

Különleges élményt kínál a látogatóknak a Nógrád Megyei Levéltár és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közös programja június 20-án. A rabszállítóval érkező érdeklődők előtt megnyílik a börtönkapu, a levéltári dokumentumok bemutatják a fegyintézet múltját és jelenét, a távozók börtöntetoválással búcsúzhatnak az intézettől.

A börtön zárt rendszer, de a levéltár is az maradhat, ha a saját világába zártan működik, ezért most házhoz, pontosabban börtönbe megy. A levéltár őrzi a Balassagyarmat közepén álló, építészetileg egyedülálló börtön építésének dokumentumait, a Rabdolgoztató Intézet iratait, az elítéltek törzskönyveit, és azokat az aktákat is, amelyekkel be- illetve kikerültek az elítéltek. Ezeket a dokumentumokat is megnézhetik az érdeklődők a büntetés-végrehajtási intézetben - mondta el Tyekvicska Árpád, a megyei levéltár igazgatója a különös programról.

A program mozielőadással kezdődik a gyarmati Madách Filmszínházban. Gazdag Gyula Túsztörténet című filmjét vetítik le, a film azt a fegyveres kollégiumi túszejtést dolgozza fel, amely 1973-ban történt a városban. Az ügy aktáit a vetítés helyszínén állítják ki. A nap folyamán 15 és 20 óra között félóránként indul a mozi elől a rabszállító autó, ez viszi az érdeklődőket a börtön udvarára az 1847-ben készült haranghoz.

Az első állomás a betyárvilágot idézi fel Sisa Pista egykori cellájában, ahol bemutatják Sisa Pista történetét és peranyagát. A körfolyosókon jutnak majd el a látogatók az egykori kivégzések helyszínérére, az akasztófához. Ez ebben az esetben nem az út vége, mert innen a börtönkápolnában folytatódik a látogatás, ahol levéltári iratok, fotók mutatják be az intézet múltját és jelenkori hétköznapjait. Távozáskor a látogatók rabmunkákat vásárolhatnak, fényképet és börtöntetoválást készíttethetnek. A megjelenteknek névre szóló elbocsátó levelet adnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár