2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gigászi szobrot kaphat Nagy Sándor

2009. június 2. 11:04 MTI

Gigantikus emlékművet tervez Szkopje egyik kerülete Nagy Sándor (i.e. 356-323), az ókori világhódító tiszteletére, ezzel is hangsúlyozni szándékozván Macedónia büszke makedón eredetét - viszont elképedést és hitetlenséget keltve a hamarosan megépítendő műalkotás méreteivel és várható költségével.

A macedón sajtóban megjelent értesülések szerint a nagy titokban előkészített emlékmű 22 méter magas lesz - ez egy hétemeletes ház magasságának felel meg. Az ókori hadvezér egy oszlop tetején üli meg Bukephalosz nevű lovát, az oszlopot négy ülő oroszlán és nyolc, egyenként három méter magas szobor veszi majd körül, az utóbbiak makedón harcosokat jelenítenek meg, az egyik éppenséggel II. Fülöp (Philipposz) királyt, a hódító hadvezér atyját fogja ábrázolni.

"A munkák befejezésükhöz közelednek"
- közölte az AFP-vel Vladimir Todorovic, annak a belvárosi kerületnek a polgármestere, ahol a gigászi emlékmű emelkedik majd. "Az időpont a firenzei Fernando Marinelli öntödétől függ, amely a szobrot kivitelezi" - fűzte hozzá.

Mindazonáltal egy olyan országban, amelyet teljes erejével sújt a világgazdasági válság hatása és ahol a munkanélküliek aránya eléri a 40 százalékot, sokan fogukat csikorgatják a hír hallatán. Athén a maga részéről ugyancsak hűvösen fogadta északi szomszédjának tervét, s a bejelentést némi iróniával kommentálta. "A szobor mérete és költsége fordított arányban áll komolyságával és a történelmi valósággal" - jegyezte meg Georgisz Kumucakosz görög külügyi szóvivő.

A görög Makedónia tartomány központjában, Szalonikiben is emlékművet emeltek Nagy Sándor tiszteletére még 1974-ben, de az csak 6 méter magas. Athén álláspontja szerint Nagy Sándor, illetve a Macedónia név kizárólag Görögország nemzeti öröksége. Görögország nem ismeri el az 1991-ben függetlenné vált kis szomszéd államot, így azt 1993-ban ideiglenesen nem Macedónia, hanem "Macedónia volt jugoszláv köztársaság" néven vettek fel az ENSZ-be. Az ENSZ égisze alatt azóta is tartó tárgyalásokon eddig nem találtak megoldást az ország nevére. A görögöket komolyan ingerelte az is, hogy 2006 decemberében Szkopje légi kikötőjét "Nagy Sándor repülőtér" névre keresztelték át.

Aleksandr Rajcevski építész szerint az emlékmű mérete olyan nagy, hogy túlságosan betölti a város központjában lévő teret, ahol áll majd. "Olyan hatalmas! Hogyan láthatják például az emberek Nagy Sándor arcát?" - kérdezi a szakember. Nada Proeva, a szkopjei egyetem filozófusnője úgy véli, hogy ha a projekt célja a macedón identitás alátámasztása, akkor teljesen fölösleges, hiszen "ez az identitás már létezik".

Mindazonáltal Macedónia három szomszédja az ország függetlenné válása óta vitatja valamilyen szempontból ezt az identitást. Görögország nem ismeri el az ország nevét, a bolgárok vitatják, hogy létezne önálló macedón nyelv, a szerbek kétségbe vonják a macedón ortodox egyház autonómiáját. Kiril Trajkovski régész véleménye szerint az ország mai lakói "különböző biológiai és kulturális kereszteződések kellemes szintézisét" képviselik. A macedón tudományos és művészeti akadémia (MANU) nemrég bejelentette: nagyszabású tudományos kutatást indít annak meghatározására, hogy a mai macedónok mit hoztak magukkal az ókorból és mit a szláv ősöktől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár