2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a diadalmas császár szülővárosát

2009. február 6. 14:23 MTI

I. Justinianus bizánci császár (527. és 565. között uralkodott) szülővárosát tárják fel a régészek Macedóniában. A bizánci erődítmény, Tauresium, amelyet később a császár tiszteletére Justiniana Primának kereszteltek át, a fővárostól 20 kilométerre délkeletre, egy Taor nevű falu mellett található.

Tauresiumról említést tesz a "De aedificiis (Az épületekről) című művében Prokopiosz, az antik világ utolsó nagy történetírója, aki legfőképpen I. Justinianus császár alatti háborúk leírásáról ismert.

Az eddigi ásatások során számos pénzérme, ékszer, kerámiaedény, fegyver, szerszám és műtárgy került napvilágra. A régészek feltárták a Tauresiumot körülvevő fal egy részét, a település két épületét, valamint a közintézmények némelyikét is. Előkerült egy pecsét is I. Justinianus monogramjával. A macedón régészek az idén a település templomának a helyét szeretnék meghatározni.

I. Justinianus, eredeti nevén Petrus Sabbatius keletrómai császár, 482. május 11-én Tauresiumban született. Mint konzul 520-ban fényes játékokkal igyekezett a népet megnyerni, s nagybátyja, a tehetetlen Justinus mellett egyre nagyobb befolyásra tett szert. Még Justinus halála előtt, 527. aprilis 1-jén kijelölték a császári méltóságra, melyet 565. november 14-én következett haláláig viselt. Uralkodása alatt vezérei Belisarius és Narses győzedelmes háborúkat viseltek a perzsák, a vandálok és keleti gótok ellen, s ezzel a birodalom régi fényét részben helyre állították.

Justinianus uralkodása alatt állították össze a híres Corpus jurist, a római jog rendszeres gyűjteményét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár