2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az orosz elnök a történelemhamisítás ellen

2009. január 28. 13:01 MTI

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden, a leningrádi blokád feloldásának 65. évfordulója alkalmából megbízta a védelmi minisztert azzal, hogy összegezzék a II. világháborús szovjet veszteségeket, s állást foglalt a történelem meghamisítása ellen.

Medvegyev a Győzelem elnevezésű rendezvénysorozat szervező bizottságának ülésén tanácsolt el mindenkit a történelem átírásától. Úgy vélte, hogy a győzelem küszöbönálló, 65. évfordulója alkalmából újra Oroszországnak kell emlékeztetnie a nemzetközi közösséget a nácizmus néhol még ma is élő gyökereire, arra a vitathatatlan, döntő szerepre, amelyet a fasizmus eltiprásában, Európa felszabadításában a Szovjetunió és a Vörös Hadsereg játszott, továbbá arra, hogy milyen hatással volt a győzelem a történelem további menetének alakulására. Úgy vélekedett: az évforduló jó alkalom az egész nemzetközi közösség számára, hogy újra átgondolja a háború tanulságait.

Az elnök szólt arról, hogy a háború után 65 évvel még mindig nem tették közzé a szovjet veszteségek pontos adatait, de fel kell kutatni a történelmi igazságot. Felkérte Anatolij Szergyukov védelmi minisztert, hogy személyesen irányítsa a kutatásokat, ezen kívül április 1-ig tegyen javaslatokat a katonai temetők rendbehozatalának felgyorsítására. Csak tavaly 12 ezer, II. világháborús szovjet katona földi maradványait találták meg különböző társadalmi szervezetek, az archívumokban 500 olyan dokumentumot tártak fel, amelyek elősegítik az elesettek azonosítását, 205 elhunytat azonosítottak - közölte hétfőn egy illetékes.

Medvegyev Szentpéterváron kijelentette, hogy a háborús veteránoknak legkésőbb a 65. évfordulón át kell adni a nekik ítélt kitüntetéseket. A háború után ugyanis több mint hárommillió odaítélt kitüntetés nem jutott el a frontharcosokhoz, s bár ezek túlnyomó többségét azóta már átadták a kitüntetetteknek, a közeljövőben a többit is át kell adni. Azt is ígérte az elnök, hogy az orosz állam a válság ellenére tovább támogatja a veteránokat.

Leningrád blokádja 871 napig, 1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig tartott. Az 1941. január 1-i adatok szerint az akkori Leningrádban körülbelül hárommillió ember élt, és a blokád idején különböző adatok szerint a halálos áldozatok száma elérhette az egymilliót is. Az Interfax hírügynökség felidézte, hogy a náci bűnösök elleni nürnbergi perben 638 ezer áldozatot említettek, három százalékuk vesztette életét a belövések és bombázások során, a többi éhen pusztult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár