2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egészségtelen lehetett a bibliai idők étrendje

2009. január 15. 11:19 The Daily Telegraph

Az ókori Izrael távolról sem volt az a tejjel-mézzel folyó Kánaán, amilyennek hisszük, hiszen az emberek táplálkozása igencsak hiányos volt - állítja egy brit teológus.

Nathan MacDonald, a St. Andrews Egyetem ószövetség-szakértője, aki a Szentírás szövegeit elemezte, s régészeti leleteket, valamint emberi csontvázakat vizsgált, végkövetkeztetéseit a Mivel táplálkoztak az izraeliek az ókorban? A bibliai idők étrendje című művében foglalta össze.

A teológust vizsgálataira azt késztette, hogy az Egyesült Államokban sikerlistákra kerülnek mindazon kiadványok, amelyek a bibliai étrend előnyeit ecsetelik. "A bibliai étrend valóban alacsony kalóriatartalmú, és rostdús, ám kiegyensúlyozatlan, hiszen híján volt a létfontosságú nyomelemeknek és vitaminoknak" - taglalja Nathan MacDonald. Ismertetése szerint az ínséges időket leszámítva az ókori Izrael lakosainak étrendje elegendő kalóriát biztosított, ám ritkán került hús az asztalukra, s a szükségesnél sokkal kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. Fő táplálékuk a lepény, s a gabonafélék voltak. "Ez távolról sem volt kiegyensúlyozott étrend" - hangsúlyozta a teológus.

A korabeli izraeli csontvázak vizsgálata is ezt támasztja alá, hiszen igen gyakori volt a vashiányos vérszegénység. "Ez az étrenddel magyarázható, amelyben túl sok kenyér, viszont kevés hús és zöldség szerepelt" - emelte ki a kutató, hozzátéve, hogy leginkább a terhes anyák és a gyermekek szervezete sínylette meg a hiányos táplálkozást, ennek következményei egész életükben végigkísérték az érintetteket. "A Bibliában a táplálkozással kapcsolatban sok figyelemre méltó dolog szerepel, ám a Szentírás elsősorban annak a fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet, hogy osszuk meg táplálékunkat a nálunk kevésbé szerencsésekkel" - vélekedett Nathan MacDonald.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár