2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kommunista átverés volt a stewardess csodás megmenekülése

2009. január 9. 11:15

Vesna Vulovic légikisasszony ejtőernyő nélkül élte túl egy repülőgép lezuhanását jó tíz kilométeres magasságból 1972-ben - áll a Guinness Rekordok könyvében. Egy német újságíró kutatásai szerint azonban az annak idején világszerte ünnepelt "csoda" nem más, mint az egykori csehszlovák titkosszolgálat hamisítása.

Peter Hornung-Andersen, az ARD prágai rádiótudósítója többéves kutatásainak eredményeit pénteken és szombaton ismerteti a német rádióban. Megállapításai szerint a JAT jugoszláv légitársaság DC-9-es utasszállító repülőgépe valóban lezuhant az észak-csehországi Srbska Kamenice falu fölött, az egykori NDK határának közelében, és az is megfelel a valóságnak, hogy a szerencsétlenséget egyedül a légikísérő élte túl.

Csakhogy: a repülőgép egyáltalán nem egy pokolgép felrobbanása miatt zuhant le, és - tíz kilométer helyett - csak néhány száz méterrel a föld felett tört szét - állítja Hornung-Andersen. Az ARD-tudósító titkosszolgálati iratokat tanulmányozott, valamint kortársakkal és szakértőkkel is beszélt. "Nagyon valószínű, hogy a repülőgépet a csehszlovák légierő tévedésből lelőtte, s hogy az incidenst eltusolja, találta ki a rekordmesét" - mondta.

"Meglepő, hogy a csehszlovák kommunista állambiztonságnak sikerült egy ilyen kalandos történetet világszerte elterjesztenie, anélkül, hogy Nyugaton bárki valaha is kétségeket fogalmazott volna meg a szerencsétlenség kimenetelét illetően" - fűzte hozzá. Mi több, a legutóbbi időkig arra is történtek kísérletek, hogy a légikisasszony életben maradását tudományosan megmagyarázzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár