2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális főváros lesz 2009-ben Vilnius

2008. december 10. 13:10 MTI

Több mint kilencszáz kulturális, művészeti, illetve közéleti-közösségi eseménnyel várja látogatóit jövőre Vilnius, Európa egyik 2009-es kulturális fővárosa. A litván főváros az ausztriai Linz-cel együtt kapta meg e címet a következő esztendőre, és kedd este az Európai Parlament brüsszeli székházában gazdag tényanyaggal illusztrált ismertetést tartottak a várható rendezvényekről.

Mint a litván szervezők hangsúlyozzák, számukra több szempontból is fontos év 2009. Litvánia neve pontosan ezer esztendővel korábban, az 1008-as Quedlinburgi évkönyvben szerepel először, mint a Kijevi Nagyfejedelemség része. A millennium mellett kiemelik azt is, hogy az ország 2004-ben, tehát öt évvel korábban csatlakozott az Európai Unióhoz

Az említett 900 vilniusi rendezvény 90 százaléka premiernek számít majd Litvániában, és 60 százaléka ingyenes lesz. Négy kontinensről, azon belül húsz európai országból várnak művészeket a Vilnius 2009 programsorozatra.

Elona Bajoriniene, az európai kulturális főváros projekt igazgatója elmondta, hogy a programsorozat fő mottója az "Élő kultúra", ami alatt ők azt értik, hogy Vilnius mindenkiben potenciális alkotóművészt lát, és ennek megfelelően hív mindenkit a közös alkotásban való részvételre. E koncepció a legerőteljesebben olyan rendezvényeken mutatkozik meg, mint amilyen például az Utcai Zenészek Napja, a Művészet Váratlan Helyeken projekt, illetve a Fények Fesztiválja. Shakespeare Hamletje, Dosztojevszkij Félkegyelműje, klezmer fesztivál, kézműves vásár, rockkoncert a fehérorosz határnál, Európai Kávéház néven permanens vitaklub - mindez és sok más alkotja a vilniusi rendezvénysorozat színes mozaikkockáit.

A szervezők 3 millió látogatóra számítanak. Számításaik szerint ez mintegy 15 százalékos emelkedést jelent majd Vilnius és Litvánia idegenforgalmában. Egyes tervezők azt is kiszámolták, hogy az eseménysorozat és annak híre mintegy 3 százalékkal növelheti majd Vilnius és Litvánia nemzetközi ismertségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár