2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leállítanák a múlt vizsgálatát a spanyol ügyészek

2008. október 22. 08:54 BBC News

A Legfelső Bírósághoz fordultak a spanyol ügyészek, hogy leállítsák a Franco-rezsim áldozatai ügyében nemrég megkezdett vizsgálatot, mondván az egykori tettesek korábban már kollektív amnesztiát kaptak.

Baltasar Garzón bíró vezetésével a múlt héten kezdődött meg a spanyol polgárháború alatt és után eltűnt több ezer ember ügyének vizsgálata. Garzón szerint az 1936 utáni 15 évben közel 114 ezer ember tűnt el, és a bíró előzetes vádiratában Francót és 34 vezető tábornokát nevezi meg a gyilkosságok elrendelőjeként.

Javier Zaragoza főügyész azonban nem ért egyet az eljárással: szerinte az 1977-es amnesztia egyszer és mindenkorra lezárta az ügyet. A Franco halála után két évvel elfogadott szabályozás abban segített az országnak, hogy a demokrácia bevezetését ne kövessék megtorlások, és megszűnjön a spanyolok megosztottsága.

Zaragoza emellett azt is gondolja, hogy vádiratban felsoroltak nem számítanak emberiesség elleni bűnténynek, ahogy azt Garzón állítja, és csupán „egyszerű” bűntettek, amelyeket a büntetőtörvénykönyv alapján kell megítélni. Egyébként pedig ennyi idő alatt minden hasonló bűn elévül – állítja Zaragoza.

A 18 tagú Legfelső Bíróság döntéséhez közel két hónapra van szükség, és ha le is állítanák Garzón tevékenységét, a bizottság legalább addig is vizsgálódhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár