2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kincseket őriznek 1956-ról a vidéki levéltárak

2008. október 16. 15:19 MTI

A hazai egyetemek és főiskolák 1956-os forradalomban játszott szerepét jeleníti meg korhű dokumentumokon, fotókon keresztül a Magyarországi felsőoktatási intézmények az 1956-os forradalomban és szabadságharcban címmel kiadott kötet, amelyet szerdán mutattak be a fővárosban.

Gyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke a kötetet ismertetve elmondta: a könyv szerkesztők által megfogalmazott célja az emlékezés és a tudományos ismeretterjesztés. A kötettel azt akarták elérni, hogy 1956 része legyen a közgondolkodásnak - mutatott rá.

Az Osváth Zsolt és Zsidi Vilmos által szerkesztett műben 19, akkor létező világi egyetem és főiskola dokumentumai szerepelnek. A forradalom történéseit felidéző dokumentumokon és tanulmányokon, korhű fotókon keresztül kirajzolódik az olvasó előtt az egyetemi ifjúság szerepe a helyi forradalmi közösségek, például a nemzetőrség megalakításában.

1956 forrásai a rendszerváltás után kerültek nyilvánosságra, ebben a levéltáraknak nagy szerepük volt. A kis vidéki levéltárak kincseket őriznek, s nagyon fontos, hogy ezek közös kincsünkké váljanak - mutatott rá Gyekvicska Árpád. A forradalom történéseit megidézve kiemelte: nem mondható, hogy azokban a napokban az egyetemi ifjúság egy-egy eszme mögé sorakozott volna fel. Úgy fogalmazott: "nem csak az események, hanem az emberek is radikalizálódtak, sok új gondolat került felszínre".

Emlékeztetett, hogy a forradalom leverését követő megtorlás az oktatók és a hallgatók 2-5 százalékát érintette. Ezenkívül 2700 oktató és hallgató menekült a megtorlás elől külföldre. Abban az időben mintegy harmincezer nappali tagozatos hallgató volt. Gyekvicska Árpád azt mondta: "tudatosan megkonstruált, rafináltan végigvitt megtorlás történt, amely célzottan érintett társadalmi csoportokat és helyszíneket".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár