2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot kapott Che Guevara Bécsben

2008. október 12. 15:04 MTI

Ernesto Che Guevara bronz mellszobrát avatta fel csütörtökön Bécsben egy Duna-szigeti parkban Michael Häupl főpolgármester.

A 80 éve született argentin születésű gerillavezér 70 centiméter magas szobra Guevarát a jól ismert módon, szakállasan, fején baszk sapkával ábrázolja. Az emlékművet adományokból építették, amelyeket egy osztrák-kubai bizottság gyűjtött össze egy év alatt. A testület tagja volt Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő is.

A bécsi Európában az első köztéri szobor, amely Che Guevarának állít emléket. Gerda Fassel alkotása Simon Bolivár, Latin-Amerika felszabadítója és Salvador Allende néhai chilei elnök szobra közelében kapott helyet.

A szoboravatás, amelyre Che meggyilkolásának 41. évfordulóján került sor, az osztrák szélsőjobboldal heves tiltakozását váltotta ki. Toni Mahdalik, az Osztrák Liberális Párt (FPÖ) bécsi városi tanácsi képviselője azzal érvelt, hogy Guevara felelős volt a kubai Castro-rendszert ellenzők százainak kivégzéséért, megkínzásáért, valamint a kubai kényszermunkatáborok létrehozásáért.

Az ultranacionalista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) vezetője, Michael Tscharnutter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szociáldemokrata többségű városi vezetés 28 ezer eurót (7,57 millió forintot) "pazarol el egy tömeggyilkos emlékművére".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár