2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem lopott képeket Vasarely menye

2008. szeptember 5. 16:06

Hamisnak bizonyulhat a Victor Vasarely festőművész menye ellen az Egyesült Államokban a chicagói ügyészség által betörés és képlopás címén emelt vád, miután egy ellenkeresetben bebizonyosodott, hogy az asszony a saját tulajdonába tartozó festményeket próbálta visszaszerezni - írta a Libération című francia napilap.

A magyar származású világhírű festőművész menyét június 20-án tetten érték, amint több százezer dollár értékben festményeket próbált titokban elvinni Chicago egyik raktárépületéből. A 61 éves Michele Taburno-Vasarely azonnal visszautasította az ellene felhozott képlopási vádat és azt hangoztatta, hogy saját képeit akarta áthelyezni ugyanabban az épületben egy másik raktárba.

A Libération beszámolója szerint az amerikai rendőrség múlt pénteken több mint száz Vasarely-képet foglalt le Thomas Monahan chicagói műkereskedő galériájában. A férfi a közelmúltig baráti viszonyt ápolt a festőművésznek a városban négy évvel ezelőtt letelepedett menyével.

Akkor vesztek össze, amikor az asszony az általa a műkereskedőre bízott 15 Vasarely-festmény árát követelte. Monahan ugyanis lecserélte a lakatot azon a saját nevére kibérelt raktárépületen, amelyben az ajánlatára a meny a tulajdonába tartozó legjelentősebb Vasarely-gyűjteményt elhelyezte. Miután a műkereskedő tíz hónapig nem engedte az asszonyt saját képei közelébe, az június 20-án egy lakatossal érkezett a helyszínre, hogy gyűjteményét egy másik raktárhelyiségbe szállítsa át. Az óvatlan asszonyt "tetten érték": betörés és képlopás vádjával indult ellene eljárás.

Michele Taburno-Vasarely azonban ellentámadást indított és polgári peres eljárásban követelte jogos tulajdona visszaszolgáltatását, amit a bíróság el is rendelt. A műkereskedő azonban a raktárt addigra már kiürítette és a képeket galériájában szállította át. A bíróság augusztus 19-én elrendelte valamennyi kép lefoglalását. A rendőrök a galériában megtalálták azokat a műkereskedő tulajdonába tartozó festményeket is, amelyeket a férfi a "betörés" nyomán nyilváníttatott eltűntnek. A többi képről Monahan elismerte, hogy nem tartoznak a tulajdonába, a bíróság pedig felszólította, hogy valamennyit azonnali hatállyal szolgáltassa vissza Michele Taburno-Vasarelynek.

A műkereskedő azt vallotta, hogy az ügy hátterében Pierre Vasarely, a festőművész egyetlen unokája áll, akivel többször is találkozott. Pierre ugyanis 11 éve pereskedik a Vasarely-örökségen elhunyt édesapja második feleségével, Michele Taburno-Vasarelyvel. A "képlopás" ennek a viszálynak a legújabb epizódja.

Az "op-art feltalálója", a maga idejében az egyik legsikeresebb franciaországi kortárs alkotó 1300 eredeti művet, valamint 18 ezer szitanyomatot hagyományozott az általa Aix-en-Provence-ban létrehozott alapítványra. Ezek nagyobb részének azonban nyoma veszett, miután döntőbírósági eljárással felosztották a gyűjteményt a családtagok között, akik azóta is egymást vádolják csalással és lopással.

A franciaországi perekben a következő tárgyalást szeptember 11-re tűzte ki az Aix-i bíróság. Éppen arra a napra, amikor Michele Taburno-Vasarelynek Chicagóban kell a bíróság előtt az ügyészség képlopási vádjaira válaszolnia.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár