2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Debrecenben látható Sztálin füle

2008. augusztus 3. 17:09

"Sztálin füle", az 1956. október 23-án Budapesten ledöntött és szétdarabolt eredeti szobor napokban előkerült darabja is látható szombat óta Debrecenben.

Emlékeztetett rá, hogy július 10-e óta látható a Modem belső kertjében a Rákosi-korszak emblematikus Sztálin-szobrának, a budapesti Felvonulási téren állt monumentális alkotás rekonstrukciója. A napokban azonban előkerült az eredeti Sztálin-szobor füle; így a Modem kertjében ezt a szobordarabot is láthatják szombattól, egészen a Szocreál-kiállítás végéig, november 7-ig az érdeklődők - tette hozzá Fazakas Réka.

A bronz fület ifjabb Bakos József bocsátotta a Modem rendelkezésére. Mint a különleges kortörténeti emlék tulajdonosa elmondta, hogy a szoborrészlet Kiss Miklóstól származik, aki 1956-ban részt vett a Sztálin-szobor ledöntésében, és egyszerűen hazavitte a fület, amelyet sokáig a pince mélyén, eldugva őriztek. Kiss Miklós fiától került később ifjabb Bakos József édesapjához a fül.

Ifjabb Bakos József, akire apja hagyta az ereklyét, az interneten böngészve jutott arra, hogy mérete és formája alapján valóban az 56-ban ledöntött Sztálin-szobor füle lehet a birtokában. Ezt később a múzeumban is megerősítették, ahova kocsival vitte el a félméteres, csaknem 9 kilós szobordarabot - mutatott rá ifjabb Bakos József. Tájékoztatása szerint a fül - amelyet otthon egy szekrényben tart - csak a kiállítás időtartamára marad a Modemben, utána természetesen visszakéri jogos tulajdonát.

Az egykori Sztálin-szobor - talapzatával együtt 10 méter magas - reprodukciója a leglátványosabb darabja a debreceni művészeti központ Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállításának, amely az ötvenes évek hazai képzőművészetét, a mindennapok részévé vált kommunista propagandát mutatja be, valamint a szocialista rendszer mentalitásainak, reflexeinek visszásságait jeleníti meg a művészet eszközeivel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár