Ismeretlenek maradtak Rodin aktképei

2008. május 18. 12:00

Auguste Rodin (1840-1917), a nagy francia művész rajz- és szoboraktjaiból nyílt kiállítás Madridban, "Rodin - A lemeztelenített test" címmel.

A főleg a női szépséget bemutató és ünneplő művek - 33 szobor és 90 rajz - július 6-ig tekinthetők meg a Mapfre alapítvány kiállítótermeiben. Az anyagot a tárlat társszervezője, a párizsi Rodin-múzeum kölcsönözte.

A bemutatott rajzok többsége és három szobor ezúttal először hagyta el Párizst. Érdekesség, hogy - mint Nadine Lehni, a Rodin-múzeum munkatársa elmondta -, annak ellenére, hogy a párizsi intézményben a mester hétezer rajzát és grafikáját őrzik, hely hiányában ezeket az ottani múzeumban gyakorlatilag sohasem állítják ki.

Rodin szobrászatának köszönheti világhírét, és rajzművészete annak ellenére szinte ismeretlen maradt, hogy mint Nadine Lehni rámutatott, "ezen a területen is merész újító volt, a formákat a végletekig, szinte az absztrakcióig leegyszerűsítette." A rajz Rodin műtermének fontos része volt, a falakat díszítette, sohasem a szobrait vázolta fel rajtuk.

A Madridban kiállított rajzok a nőket gyakran ábrázolják lezser pózban, de mindenfajta erotikus vonás nélkül - nem úgy, mint Edgar Degas vagy Henri de Toulouse-Lautrec bordélyképei. De megtalálja a számítását az is, aki a világhírűvé vált Rodin-szobrokat keresi: az A Csók és az Aranykor is látható a madridi bemutatón, először Spanyolországban.

A Mapfre alapítvány tavaly Rodin tanítványának és szeretőjének, Camille Claudelnek a műveiből rendezett "párizsi témájú" kiállítást.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma