Leonardo előtt tiszteleg a világ legkisebb helikoptere

2008. május 15. 15:00

Leonardo da Vinci szülővárosában, Vinciben kíván - repülve - tisztelegni a nagy művész és feltaláló előtt a világ legkisebb helikopterének japán feltalálója május 25-én.

Janagiszava Gennajt a zseniális reneszánsz alkotó "függőleges csavar" néven ismert, a földről merőlegesen felemelkedő szerkezetet felvázoló tervrajza ihlette a maga gépezetének létrehozására.

75 kilós repülő szerkezetét februárban ismerte el a Guinness Rekordok Könyvének szerkesztősége "a világ legkisebb helikopterének". Akárcsak Leonardo csavarjának, ennek a szerkezetnek sincs farokrésze, maximális sebessége pedig alig 50 kilométer.

"Úgy érzem, hogy egy elődömet köszöntöm majd ott. Remélem, Leonardo da Vinci elégedett lenne" - mondta az AFP-nek a japán feltaláló, aki januárban beszélte meg Vinci városának polgármesterével a tisztelgő látogatás és repülés gondolatát.

Leonardo da Vinci (1452-1519), a Mona Lisa festője zseniális feltaláló is volt, aki jóval megelőzve korát repülő szerkezeteket, géperejű járműveket, kerékpárt és tengeralattjárót is tervezett. A tervei alapján megépített találmányok vándorkiállítása nemrég Debrecenben is látható volt.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma