Karácsonyi képeslap Anna Franktól

2008. április 25. 13:00

Anna Frank eddig ismeretlen képeslapjára bukkant egy holland iskolaigazgató, aki a náci zsidóüldözés elől éveken át egy amszterdami házban rejtőző lányról készült kiállítást rendezni.

Korabeli anyag után kutatva antikvárius apjának képeslapgyűjteményében talált rá az Anna által aláírt, Aachenből feladott újévi üdvözletre. Anna ebben a német városban élt 1937-ben, még azelőtt, hogy családjával a nácik elől Hollandiába menekült volna. Itt adta fel újévi üdvözletét S. (Sanne) Ledermann nevű barátnőjének, a lapon harang és négylevelű lóhere látható.

Az amszterdami Anna Frank alapítvány meg szeretné venni az antikváriustól a lapot, amelynek párja, egy Anna által frankfurti barátnőjének ugyanakkor - a későbbi drámához képest még békeidőben - írt üdvözlet már a birtokában van. Ennek aligha lesz akadálya, mert - mint szóvivője közölte - úgy tűnik, hogy a képeslapgyűjtő számára nem a pénz a fontos.

Anna Frank (1929-1945) németországi holland zsidó család kisebbik gyermeke volt, a család a németországi zsidóüldözés elől Amszterdamba költözött, s amikor oda is bevonultak a nácik, a saját házában elrejtőzött. Anna 1942. június 12. és 1944 augusztus 1-je között vezetett, őszinte és irodalmi értékű naplójában hű képet festett Hollandia német megszállásának éveiről.

A rejtekhelyet a nácik felfedezték, a családot koncentrációs táborba küldték és Anna nem sokkal 16. születésnapja előtt életét vesztette a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban. Csodálatos módon fennmaradt naplója 1947-ben jelent meg először édesapja, Otto Franknak, a család egyetlen túlélőjének gondozásában.

Azóta milliók olvasták a világ számos nyelvén, színpadra is átdolgozták, a darab Budapesten is nagy sikert aratott.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma