2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazaviszik a turisták az ókori Rómát

2008. április 10. 10:00

A szegényesen őrzött szobrokat és műemlékeket látva egyre több turista gondolja úgy, hogy azok egy apró darabját mintegy szuvenírként hazaviheti magával.

A régészek hét eleji bejelentése szerint a város szívében található klasszikus romcsoport, a Fórum igencsak kétségbeejtő állapotba került, mivel egyre több szobron és oszlopon látszik az aprócska kalapácsok vagy karcolások nyoma. Az Ill Messaggero napilap újságírója ezért tényfeltáró útra indul, és a nap végére egy egész doboz régiséget, szobor- és épületdarabot gyűjtött úgy össze, hogy azokat fényes nappal egy apró kalapáccsal ütögette, és senki nem szólt rá.

A helyszínen dolgozó régészek közül az egyik a neve elhallgatását kérve nyilatkozott arról, hogy a Fórumról szép lassan mindent elvisznek. Szerinte a térfigyelő kamerák teljesen feleslegesek, és a kapuk mintha nem is léteznének, hiszen még egy gyerek is átmászhat rajtuk. Éppen ezért úgy tűnik, mintha nem is védenék az ókori Róma legfontosabb műemlékeit, a szakemberek gyakran látnak civileket kószálni a területen, akik maguknak gyűjtögetnek.

A lap szerint a városba özönlő évi 20 millió turista nagyon sokat rontott a műemlékek állapotán. A területet azonban jelenleg is restaurálják, és a turisták részére hamarosan egy, a romoktól jobban elzárt ösvényt alakítanak majd ki.

Eugenio La Rocca, a város kulturális örökségét felügyelő hivatal szakértője szerint egy hasonló szabadtéri múzeumban nem lehet minden sarkot felügyelni, hiszen ha ezt megtennék, akkor Róma szépen lassan egy szabadtéri bunkerré változna. A vezető a megoldást a régészek által lebecsült kamerákban látja, hiszen az az őrök szobájában és a rendőrségen egyaránt látható. Az igazán értékes kincsek pedig biztonságban vannak, és katalogizálásuk óta egy őrzött raktárában vigyázzák azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár