2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi projekt kutatja a Baltikum múltját

2008. április 3. 16:00

A Holland Nemzeti Levéltár szervezésében próbálnak egy helyen összegyűjteni minden archív anyagot a Baltikum és a környező országok 1450-1800 közötti történelméről.

Az eredmény már most is igen lenyűgöző: az adatbázis jelenleg 10 ország 900 archív dokumentumát tartalmazza, amelyek ingyenesen kereshetők és használhatók. A témák a hajózástól a kereskedelmen át ezek költségéig, a kereskedelmi szabályokig, a diplomácia alapjaiig, és az egymásra gyakorolt kölcsönhatásig terjednek. A virtuális kiállításként is megtekinthető honlap számára a 900 dokumentumot az adott országok állami levéltárai biztosították.

A Baltikum kereskedelmének történetét az oldalon a Groningeni Egyetem kutatója, Hanno Brand írta meg, a tanulmány hatásosan, áttekintő jelleggel mutatja be a témát. Emellett a témával foglalkozó kutatókat, azok tevékenységét és írásait is megismerhetjük. A gyönyörűen megtervezett és egyszerűen használható oldal méltó a témához.

A balti-tengeri országok megnevezés az összes, Balti-tengerrel határos országot magában foglalja: Finnország, Svédország, Észtország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Lengyelország, Németország, Dánia. A 13-17. század között a régiót a Hanza Szövetség uralta, biztosítva tagvárosai között a biztonságos kereskedelmi útvonalakat.

A 17. században Lengyelország, Dánia és Svédország háborúzott a Balti-tenger uralmáért (Dominium Maris Baltici), melyet végül a svédek nyertek meg. A svédek ezután csak mint Mare Nostrum Balticum (a mi Balti-tengerünk) néven hivatkoztak a tengerre. A 18. században Oroszország és Poroszország uralták a tengert: Nagy Péter cár új fővárosát, Szentpétervárt a Néva folyó torkolatánál, a Finn-öböl partján alapította meg.

http://www.balticconnections.net/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár