2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Baktérium eszi a barlangfestményt?

2002. augusztus 15. 02:27

16 ezer éves barlangfestmények pigmentszemcséit vizsgálták kutatók, amikor rejtélyes baktériumra bukkantak, amelyről azt gyanítják, hogy a paleolitikus művészet `Sixtusi kápolná`-ján él meg, s a festményeket roncsolja.

Az Altamira-barlang fő termének festményeit huszonegy, vörös és fekete színekben pompázó bölényábrázolás uralja. Az 1868-ban felfedezett barlang turisták ezreit vonzotta, az 1970-es években már naponta háromezren látogatták. Az emberek testhőmérséklete és lélegzetük páratartalma felborította a barlang több tízezer éves klímáját. A képek állaga rohamosan romlott. Most spanyol és osztrák mikrobiológusok úgy vélik, lehetséges, hogy valamilyen baktérium is hozzájárult a gyors pusztuláshoz.

A Cesareo Saiz-Jimenez vezette kutatócsoport apró pigmentszemcséket vett le az egyik bölény vörös színéből és baktériumot talált benne. A baktériumok negyede Acidobacterium volt, amelyet a kutatók igen kevéssé ismernek. Metabolizmusuk és funkciójuk a természetben ismeretlen. `Nem tudjuk tehát, hogyan kerültek oda, miért telepedtek meg ott, s miként működnek` - mondta Saiz-Jimenez. A kutatók mindazonáltal úgy vélik, hogy csökkentik a vastartalmat. Márpedig, ha a pigment veszít vastartalmából, halványodik a színe. Ráadásul néhány baktérium genetikai szerkezetében hasonlít olyan baktériumokhoz, amelyeket dél-spanyolországi barlangfestmények pigmentjeiben találtak, s amelyekről már kimutatták, hogy vas környezetében telepednek meg és a vastartalmat csökkentik. Ha bebizonyosodik, hogy a most felfedezett baktérium is `vasat eszik`, hatékonyan lehet védekezni ellene - a világítást kell csökkenteni. A fény ugyanis elősegíti azoknak a levegő által szállított algaféléknek a növekedését, amelyek ezeknek a baktériumoknak a táplálékforrásai.
Élet és Tudomány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár