2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lemészárolhatták az ír bevándorlókat

2009. március 25. 08:36 MTI

Vélhetően annak az ötvenhét, 19. századi ír bevándorlónak a földi maradványait fedezték fel Philadelphiában, akik kolerában pusztultak el néhány héttel azután, hogy elszegődtek a pennsylvaniai vasútépítkezésre, illetve lehetséges, hogy némelyiküket egyszerűen lemészárolták.

Az Immaculata Egyetem kutatóinak évek óta tudomása volt az 57 bevándorlóról, akik 1832 augusztusában haltak meg, ám képtelenek voltak megtalálni végső nyughelyüket. A múlt héten viszont a Philadelphia egyik elővárosában fekvő egyetem közelében emberi csontokra bukkantak, amelyek az ír bevándorlóké lehettek. Eddig két koponya és több tucat csonttöredék került elő. A kutatók reményei szerint ennek révén megállapíthatják az írek személyazonosságát, s megadhatják számukra a végtisztességet.

Az erdős területet, ahol az emberi maradványokra leltek, Duffy-irtásnak nevezik, Philip Duffy után, aki ír bevándorlókat alkalmazott a philadelphiai vasútépítkezésekre. Az ír munkások állítólag kolerában haltak meg, ám a kutatók szerint némelyiküket egyszerűen megölték. Sokuk nem részesült orvosi ellátásban, amit a történészek az ír katolikusokkal szembeni előítéletekkel magyaráznak. Az elhunytakat jelöletlen sírba temették.



Pennsylvania állam 2004-ben emlékművet állíttatott ezen a helyen, amelynek felirata szerint a 19. században az országba érkező ipari munkásoknak betegségekkel és halállal kellett szembenézniük.

A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség. Elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A betegség súlyos hasmenéssel és hányással jár, gyors kiszáradáshoz vezet. A kisebb-nagyobb kolerajárványok általánosok voltak abban a korban, amikor kevés ember volt tisztában a higiénia és a tiszta ivóvíz fontosságával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár