2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Férfinak öltözött nő volt a leghíresebb brit sebész

2008. március 7. 11:00

Megoldódott a viktoriánus kori Anglia egyik legnagyobb rejtélye: James Barry, az úttörő megoldásairól híres katonai sebész valójában nő volt, aki sikeresen hitette el férfi mivoltát.

Barry (bal oldalon)

A történészek nagyjából 140 éve nem tudtak mit kezdeni azokkal a vádakkal, amelyek megkérdőjelezték Dr. James Barry, a brit birodalom katonai kórházai általános felügyelője nemi identitását. Nemrég azonban eddig ismeretlen levelek kerültek elő - amelyeket a New Scientist című tudományos lap legújabb száma is ismertetett - és azokból egyértelműen kiolvasható, hogy a csapatok jólétéért harcoló sebész valójában egy corki fűszeres lányából vált az orvostörténet egyik úttörőjévé. 

Barry egész életében a katonák jobb ellátásáért, tisztaságért és a foglyok és leprások megfelelő orvosi kezeléséért kampányolt, ahogy a katonák és azok családjainak életkörülményén is szeretett volna javítani. Emellett nem jelentéktelen, hogy ő volt az első brit sebész, aki 1826-ban sikeres császármetszést hajtott végre. Újszerű nézeteiért sokan bírálták, így egyszer párbajt is vívott valakivel, míg Lord Charles Somerset kormányzóval fenntartott bensőséges kapcsolata miatt homoszexualitásáról szóló pamfletekkel támadták.

A botrány akkor robbant ki a viktoriánus hadseregben, amikor 1865 nyarán a Londonon végigsöprő járványban Dr. Barry is meghalt. Amikor ugyanis maradványait végső nyugalomra helyezték, a temetésre a testet előkészítő Sophia Bishop azzal állt elő, hogy a doktor valójában egy nő volt. A történészeket és a közvéleményt sokkolta a hír, ugyanis ha Bishopnak igaza volt, akkor Barry volt az első nő, aki orvosi diplomát szerzett a szigetországban, illetve érte el, hogy a hadseregbe is felvegyék, és közel fél évszázadon át sikerült nemét eltitkolnia.

A hadsereget azonban kínosan érintette az eset, ezért a sebész szolgálati kartonját elzárták, és abban reménykedtek, hogy a furcsa történetet mindenki elfelejti majd. A sztori azonban nem aludt el, és végtelen spekulációk kezdődtek, amelynek során egyesek azt állították, hogy mindvégig tudtak az egészről, míg mások szerint Barry valójában hermafrodita lehetett. Az 1950-es években Isobel Rae történész jutott hozzá a kartonhoz, majd bejelentette, hogy James Barry nőnek született, és a híres ír művész és a Londoni Királyi Akadémia festészeti professzorának unokahúga volt. Bizonyíték nélkül azonban a vita tovább folytatódott.

A legújabb érvekkel egy dél-afrikai urológus, Dr. Michael du Preez szolgált, aki először gyerekkorában hallotta a történetet Fokvárosban, ahol Barry átfogó reformot hajtott végre a helyi laktanyákban. A nyugdíjas orvos James Barry hatalmas dokumentációja és hagyatéka feldolgozásával arra jutott, hogy a sebész életét Írországban Margaret Anne Bulkley néven, a híres festő testvérének lányaként kezdte el. A kutató felfedte a titkos összeesküvést Margaret anyja és nagybátyja nyitott gondolkodású, felvilágosult barátai között, akik sikerrel segítették a lányt az orvosi egyetem elvégzése során.

A megfejtés kulcsának az a két tucat levél bizonyult, amelyek egy részét Margaret tinédzserként, majd Barry fiatal doktorként írt. Igazságügyi orvosszakértők bevonásával a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a leveleket ugyanaz a személy írhatta. Ráadásul a család egyik barátja egy James Barry által szignózott levélre odaírta: "Miss Bulkley, December 14". A kutatók szerint ennél több bizonyítékra nincs is szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár