2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják az Alhambra oroszlánjait

2009. március 23. 07:52 MTI

A történelmi ismeretek mellett a fejlett technika, a szkenner, a lézer és a háromdimenziós szimuláció is segít a granadai Alhambra-palota oroszlánjainak feltámasztásában.

Az Oroszlános kút a világ egyik leghíresebb műemlék épületének a leghíresebb része. V. Mohamed szultán uralkodása idején, 1362 és 1391 között készült.

Az andalúziai macaeli fehér márvány oroszlánokat azonban alaposan megrongálta az évszázadok folyamán az éghajlat és a víz. A legtöbb kár a füleket és a fej egyes részeit érte. Egyet már korábban restauráltak és V. Károly német-római császár (I. Károly néven spanyol király) palotájának múzeumában helyezték el. A többi 11-et az Alhambra közelében lévő Generalife palota kertjeinek egyik épületében kezdik restaurálni. A munkát a tervek szerint 2010-re fejezik be és előreláthatóan 550 ezer eurót költenek rá.

A restaurálást a legfejlettebb technika igénybevételével végzik, közte háromdimenziós lézerszkennerrel, amely alkalmas arra, hogy a szobrok további legcsekélyebb rombolása nélkül szerezzenek információkat arról, milyen sérülések, repedések keletkeztek bennük. Az alkalmazott Minolta Vivid 910 lézerszkenner felbontóképessége egy milliméter alatt van, 40x60 centiméteres területeket egy négyzetmilliméteres sűrűséggel szkennel be. Ez az oroszlánok esetében kb. 8 millió pontot jelent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár