2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi gesztust tett a görög kormányfő

2008. január 25. 18:00

A görög miniszterelnök a hazai bírálatokkal dacolva ellátogatott Kemal Musztafa Atatürknek, a török köztársaság megalapítójának ankarai mauzóleumába.

A vendégkönyvbe írt bejegyzésében felszólította a törököket és a görögöket: ne hagyják, hogy a `múlt tragédiái` akadályt gördítsenek egy jobb jövő elé. Karamanlisz ezt török vendéglátójához, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökhöz intézett felhívással kapcsolta össze: Ankarának engedményeket kell tennie a ciprusi konfliktusban, és javítani kell a görög ortodox egyház törökországi helyzetén. Többször utalt Törökország európai uniós csatlakozási törekvéseire is, hogy követeléseinek nyomatékot adjon.

Szélsőjobboldali görög politikusok korábban a konzervatív kormányfő protokollárisnak beharangozott mauzóleumlátogatását ahhoz hasonlították, mintha egy izraeli miniszterelnök zarándokolna el Hitler sírjához. Görögország vállalta, hogy megőrzi és védelem alá helyezi a Török Köztársaság megalapítójának és első elnökének szülőházát Szalonikiben mindaddig, amíg Törökország hasonlóan jár el a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátussal, az oszmán hódítással 1453-ban letűnt bizánci birodalom utolsó emlékével Isztambul Phanar (törökül Fener) negyedében.

Karamanlisz történelminek minősített látogatásán felkeresi I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát is. Személyében 49 év óta először tesz hivatalos látogatást görög kormányfő Törökországban. A szerdán kezdődött háromnapos vizit Erdogan miniszterelnök 2004-es görögországi útjának viszonzása. Előző napi tárgyalásukon szó esett a patriarkátus helyzetéről is.

Az Európai Bizottság nyomatékosan kérte Ankarát, hogy vessen véget a nem muzulmán vallási közösségek hátrányos megkülönböztetésének. Az ankarai kormány mostanáig nem volt hajlandó újra megnyitni a hálki (törökül heybeli) teológiai akadémiát. A görög ortodoxia legjelentősebb hittudományi oktatási intézményét 37 éve záratta be a török állam a márvány-tengeri szigeten.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár