2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárlókban a fekete sereg dicsősége

2008. január 25. 11:00

Egy reneszánsz uralkodó - Mátyás az államférfi, hadvezér és mecénás címmel nyílt kiállítás a budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumában.

Holló József, a múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a tárlat ünnepélyes megnyitóját egy történelmi pillanathoz illesztették: 550 évvel ezelőtt, 1458. január 24-én választották Hunyadi Mátyást a Duna jegén magyar királlyá. Szeredi Péter, a HM kabinetfőnöke beszédében rámutatott: Mátyás, az uralkodó tehetségéhez és nagyságához kétség sem férhet, hiszen gyerekkirályként (15 évesen) kapott meg egy anarchiába hulló, gazdaságilag megroppant, hadsereg nélküli országot.

Ügyes politikája, intézkedései azonban megállították ezt a folyamatot és kevesebb mint egy évtized alatt a Magyar Királyság Közép-Európa legerősebb katonai nagyhatalmává vált, amelynek irányítását nem az egymással vetélkedő főurak hatalmi harca, hanem a király személyes akarata határozta meg - hangsúlyozta Szeredi Péter.

Hunyadi János kisebbik fia a magyarországi reneszánsz meghonosítója is egyben. Mátyás király nagy művészetpártoló volt, építkezéseinek, könyvtárának, műkincsgyűjteményének fennmaradt töredékei és maradványai is csodálatot ébresztenek az utókorban - tette hozzá a kabinetfőnök.

A kiállítás húsz tablóból áll, amelyet vitrinben elhelyezett műtárgyak tesznek teljessé. A tárlat központi darabja Mátyás király halotti pajzsának tökéletes másolata, amelynek eredetijét a párizsi Hadtörténeti Múzeumban őrzik.

A magyar múzeumokban ebből a korszakból alig van tárgyi emlék, és ez különösen igaz a fegyverekre.  A szervezők szerint ezért különös figyelmet érdemel a kiállításon látható és a Déri Múzeum tulajdonát képező acélsisak (salade), továbbá a Hadtörténeti Múzeum birtokában lévő kardok, szablyák, lövegcsövek, számszeríjak és lövedékek.

Az időszaki kiállítás - amelynek tablókból álló elemeit egy középkori várban, a szlovéniai Lendván is kiállították - 2008. júniusáig tekinthető meg a budai Várban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár