2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hádésztól a menny megmentéséig

2008. január 15. 14:00

A kötet vallástörténész szerzője végigveszi a mennyország és a paradicsom leírásait, majd pedig a túlvilágba vetett hit történetének egyes állomásait a késő ókortól egészen napjainkig.

Van élet a halál után? Ez a kérdés a kezdetektől fogva végigkíséri az emberiség történetét. A kereszténység válasza a környező antik világgal összhangban: igen, a halál után örök élet vár ránk. De milyen ez az örök élet? Milyennek képzeljük el a mennyet és ellenképét, a poklot?

Bernhard Lang könyve áttekintést ad a túlvilágra és az örök életre vonatkozó antik és korai keresztény várakozásokról, majd továbbköveti a mennyről és a pokolról alkotott elképzeléseket a késői ókoron és a középkoron keresztül egész napjainkig. Szót ejt azokról a gondolkodókról is, akik filozófiai megfontolásból vagy a modern természettudomány hatására elfogadhatatlannak tartják a túlvilághitet, és ismerteti az érveiket is, amelyekkel álláspontjukat indokolják.

Az elmondottak vázát tartalmilag a változó világképet és emberképet (antropológiát) ismertető három fejezet képezi. A túlvilághit mindig az ember lényegéről alkotott bizonyos alapvető nézetekkel függ össze (például a lélek halhatatlanságának gondolatával, hogy csak a számunkra legismertebb feltételezést említsük).

Kezdetben az ember túlvilági soráról megrajzolt antik kép áll a mennyről és a pokolról alkotott korai keresztény elképzelések hátterében. A nagyon hosszú, általunk a "lélek korszakának" nevezett időszakban a közös pogány-keresztény lélekhit képezi a túlvilághit alapját. A könyv harmadik, utolsó részét a filozófusok és tudósok által kialakított ember- és túlvilágkép ismertetése vezeti be.

"Az emberképben beállt minden változás kihat a mennyre és a pokolra vonatkozó elképzelésekre. Csak az antropológiai háttér gondos tanulmányozásával érthető meg egy adott történelmi korszak túlvilághite"
- írta Lang, akinek könyvéből a hittörténet egyik legmagasztosabb ám egyben legtitokzatosabb fejezete rajzolódik ki. A könyv fordítása igényesen követi az eredeti szöveget, és a kiadót külön dícséret illeti, hogy egy rövid összeállítást is közzétettek a téma magyar nyelvű irodalmából.

Bernhard Lang: Menny és pokol. Ford: Liska Endre. Corvina Kiadó., Bp., 2007. 139 o. 1600 Ft. Corvina Tudástár


A sorozat további kötetei:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár