2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bujkálnia kell az amerikabarát katonáknak Laoszban

2008. január 11. 13:00

Négy évtizeddel ezelőtt, a vietnami háború idején a CIA több ezer harcost toborzott, hogy a kommunisták ellen harcoljanak. Ezek a katonák még ma is a laoszi dzsungelben bujkálnak.

Az elfeledett hadsereg katonái

`Ha megadnám magam, megbüntetnének. Soha nem nyerhetek bocsánatot. Nem élhetek a dzsungelen kívül, mert az amerikaiak oldalán harcoltam` - mesélte a lap tudósítójának Xang Yang, a ma 58 éves egykori harcos. Yang négy másik veteránnal, a feleségekkel, 50 gyerekkel és unokával a Mekong folyótól keletre fekvő dombok között tengeti életét. A sűrű mélyén rejlő szegényes táborhelyük 15 órányi gyaloglásra van a legközelebbi kövezett úttól. A dzsungel tele van patakokkal, amelyek monszun idején hatalmas áradattá duzzadhatnak.

A kis csoportot az idén már kétszer megtámadta a laoszi hadsereg. Szeptemberben a katonák megöltek egy ötéves kisfiút, akit a táboron kívül temettek el, májusban egy asszony és kétéves gyermeke esett áldozatul a rajtaütésnek. A csoportnak rövid időközönként változtatnia kell a táborhelyét, hogy elkerüljék a támadásokat. Gyakran igen messze kerülnek a rizsföldektől és a falvaktól. Néha éjszaka bemerészkednek egy-egy faluba, hogy élelmet szerezzenek a velük rokonszenvező parasztoktól. Fegyvereiket és egyenruháikat a laoszi hadseregtől szerezték, amikor 1999-ben tűzharcba keveredtek velük.

A CIA 1961 és 1975 közötti laoszi hadművelete titkos akció volt, mivel Amerika az itteni katonai szerepvállalását titokban akarta tartani. Laoszban tehát nem voltak amerikai szárazföldi csapatok, de a CIA több ezer zsoldost fogadott fel a kommunista hatalomátvétel megakadályozására. A harcosok többsége a hmong etnikai kisebbségből került ki, a becslések szerint a dzsungelben rejtőző veteránok és családjaik száma néhány száztól néhány ezerig terjed. Sorsuk az utóbbi években került a figyelem középpontjában, amikor emberjogi csoportok kezdtek foglalkozni velük. Eddig csupán egy tucat embernek sikerült kapcsolatba lépnie velük. Nemrégiben egy amerikai újság két munkatársa látogatta meg őket.

Az újságírót és a fényképészt lelkesen fogadták. Sokan sírva fakadtak, és Amerika segítségéért könyörögtek. Azt állították, hogy a háború 1975-ös befejezése óta nem láttak nyugati embert errefelé. Az öt veteránnak mind rokonai élnek az Egyesült Államokban, bár már egyre kevésbé reménykednek abban, hogy újra láthatják őket. Yang azt reméli, hogy Washington "visszajön, és segít a régi katonáinak elhagyni Laoszt, és Amerikába menni."

Az emberi jogi csoportok beszámolói szerint egyenlőtlen küzdelem folyik az alig néhány fegyverrel rendelkező volt CIA zsoldosok és az őket elűzni akaró laoszi hadsereg között. Az Amnesty International márciusban kiadott jelentésében az áll, hogy a laoszi csapatok az elmúlt években többször is megtámadták az észak-laoszi dzsungelekben bujkáló veteránokat és családjaikat.

"A jelentés igen hihető, és tudjuk, hogy a biztonsági erők megsértik az emberi jogokat. Azt viszont nem tudjuk megmondani, ki adta le az első lövést" - véli egy amerikai diplomata. Az amerikai külügyminisztérium jelentése is arról számol be, hogy a laoszi hadsereg minden eszközzel igyekszik felszámolni a hmong harcosok szétszórtan fekvő rejtekhelyeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár