2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús filmet forgat Spike Lee

2008. január 10. 15:00

A BlackFilm.com oldalon nemrég mutatták be az első fotót a - korábban is igen ellentmondásos témákat feldolgozó - rendező legújabb filmjéből.

Az első beszámolók szerint a Miracle at St. Anna című film az amerikai hadsereg 92., csak feketékből álló alakulatának történetét mutatja be, akik 1944-ben egy toszkán falukban estek csapdába, és a nácik mellett rasszista és alkalmatlan parancsnokaikkal is meg kellett küzdeniük.

A James McBride regényéből készülő film középpontjában a Sant'Anna di Stazzemánál végrehajtott mészárlás áll: 1944. augusztus 12-én ugyanis az SS helyi alakulatai 560 falusit és menekültet (főként nőket, gyerekeket és időseket) végeztek ki, majd a testeket elégették. A forgatókönyvet is McBride készítette, a filmben John Turturro, James Gandolfini és Laz Alonso is szerepelnek majd.

A projektet kezdettől vegyes fogadtatás övezte, hiszen a rendező komoly felháborodást váltott ki azon nyilatkozatával, miszerint a hadseregben különösen rosszul és megalázóan bántak az afroamerikai katonákkal. A forgatást októberben kezdték el Toszkánában, és Lee még további jeleneteket tervez Rómában, New Yorkban, és a Bahamákon.

A bemutató egyelőre igen távoli: a film 2009 közepén érkezhet meg a mozikba. Ez egyelőre csak terv marad, hiszen a nagy hollywoodi álomgyár ízlését kiszolgáló háborús eposzokkal ellentétben még nem sikerült forgalmazó céget találni a filmnek.

A feketék és latin katonák története mostanában lett érdekes: nemrég arról számoltunk be, hogy monumentális sorozatában Ken Burns a latino katonák személyes történeteit mutatta be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár