Feltámasztják Tito konyháját

2007. november 28. 09:00

A bánáti Nagybecskereken (Zrenjanin), ha csak egy szűk hétig is, de újból főznek Joszip Broz Tito "konyháján".

De nemcsak szendrői fogas, zagorjei töltöttkáposzta és más hazai ételek közül lehet majd válogatni, hanem olyan finomságokból is, amelyek elkészítésére neves külföldi látogatók séfjei tanították meg a jugoszláv vezér konyhamestereit.

Tito látogatása Magyarországon, 1947

Ezek közé tartozik a néhai amerikai first lady, Jaqueline Kennedy "ajándéka", a libamájjal töltött gombafejek, vagy az ukrán borscs, amelyet Leonyid Brezsnyev szovjet pártvezér kedveltetett meg Joszip Brozzal.

Vojin Bacvanski vendéglős szerint nagyon fontos a november 27-től december 2-ig tartó rendezvény, hiszen Tito marsall "jugoszláv márka", mint az olasz pizza, az angol futball, vagy a skót whisky. "Tito idején mindannyian úttörőnyakkendőt hordtunk, akadályversenyeken vettünk részt, rendszeresen jártunk a tengerhez és ünnepeltük november 29-ét (1943-ban ezen a napon döntöttek Jugoszlávia leendő berendezkedéséről a Tito vezette partizánok). Ma már nyoma sincs az arany hetvenes évek optimizmusának" - nosztalgiázott újságíróknak a Regata tulajdonosa.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma