2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás köszönti az Egri csillagokat

2007. november 4. 13:30

Gárdonyi Géza történelmi regényeit bemutató kiállítás nyílt az egri várban az Egri Csillagok, mint regényötlet megszületésének 110., illetve az író halálának 85. évfordulója alkalmából.

`Hold és csillagok`, `Gergő deák` - kis híján múlott, hogy nem ezeken a címeken ismertük meg a magyar irodalom egyik legnagyobb hatású történelmi regényét - tudhatják meg a tárlaton kiállított anyagból a látogatók.

A Dobó Bástya konferenciatermében elhelyezett tárlókban a többi között láthatóak a három történelmi regény, az Egri csillagok mellett a Láthatatlan ember és Az isten rabjai eredeti kéziratai, nyomdai kivonatai és első kiadásai. Ugyanakkor az író használati tárgyai, íróasztala, karosszéke és szeretett fotelja is megtekinthető a november végéig nyitva tartó kiállításon.

A regény megszületésének körülményeiről Gárdonyi Géza fiának Gárdonyi Józsefnek az emlékirataiból tudhatunk. Eszerint az irodalmárt folyamatosan faggatták gyermekei a vár történetéről és a híres Bornemissza Gergely deákról. Egyszer aztán egy októberi napon, egy a vár falai között tett séta alkalmával az író megelégelte a tudakozódást és elhatározta, hogy utánanéz a 400 évvel azelőtt történteknek.

Ha pedig már utánanéz, meg is írja Gergő deák és az egri hősök történetét - ígérte meg gyermekeinek Gárdonyi Géza. Vagyis 1897 őszén így fogant meg a regényírás ötlete. Az egri iskolások két hétig készültek az évfordulóra azzal, hogy láncfelolvasást tartottak az Egri csillagokból a várban. Az utolsó három oldal ezúttal annak a Tahi Tóth Lászlónak jutott, aki Várkonyi Zoltán 1968-ban készült híres filmjében a krónikás-deák szerepét játszotta el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár